Spašena samo petogodišnjakinja
0

VIDEO / Kosovo: U Restelici stradala desetočlana porodica Reka

SRNA
U snježnoj lavini u selu Restelica, opština Dragaš na Kosovu, stradala je desetočlana porodica Reka, čiji je najmlađi član imao dvije godine, javljaju beogradski mediji.

"Spašena je samo petogodišnja djevojčica sa neznatnim promrzlinama na rukama koja je privremno zbrinuta u bolnici, a prvu pomoć pružili su joj ljekari na licu mjesta", rekao je beogradskim medijima poslanik u Skupštini Kosova Murselj Haljimi.

On je dodao da je u selu Restelica, na tromeđi Kosova, Albanije i Makedonije, u snježnoj lavini oštećeno deset do 15 kuća, od kojih su samo dvije bile naseljene i u njima je živjela porodica Reka. 

Mještani Restelice i susjednih sela Globočice, Vraništa i Kruševa angažovani su na raščišćavanju puta koji vodi prema seoskom groblju, kako bi danas bili sahranjeni stradali u tragediji.

Lavina koja se juče obrušila na kuće nanijela je snijeg visine oko deset metara, prečnika 500 metara. Tragedija se dogodilo rano ujutru kada su članovi porodice Reka još spavali. Tri kuće su u snježnoj lavini potpuno potonule.
Haljimi je rekao da su na licu mjesta radi ukazivanja pomoći bili ljekari iz Doma zdravlja u Dragašu, pripadnici Kosovske policijske službe, KFOR-a, ali i brojni mještani iz sela u okolini koji su lopatama pokušali da raščiste snijeg i pomognu da se pronađu i žrtve i spasi petogodišnje dijete.
Potraga za nestalima bila je prekinuta kasno sinoć, a nastavljena je u ranim jutarnjim satima.