James Steinberg
0

"Kosovo je prijatelj Amerike"

FENA
James Steinberg (Foto: Reuters)
James Steinberg (Foto: Reuters)
Zamjenik američkog državnog tajnika James Steinberg izjavio je u četvrtak u Prištini da SAD podržavaju razvoj Kosova, istakavši da je “Kosovo prijatelj Amerike”.

Steinberg se u četvrtak u Prištini sastao s kosovskim predsjednikom Fatmirom Sejdiuom, premijerom Hashimom Tachijem, ministrom vanjskih poslova Skenderom Hisenijem i predsjednicima tri novoformirane općine sa srpskom većinom, prenosi Tanjug.

Steinberg je nakon susreta s kosovskim predsjednikom rekao da "SAD imaju posebnu vezu s ljudima Kosova", da su "snažno posvećene" njihovom putu ka EU i da žele da "promovišu put Kosova ka viznoj liberalizaciji".

Zamjenik američkog državnog tajnika je rekao da je s kosovskim zvaničnicima razgovarao o značaju toga da "Kosovo izgradi dobrosusjedske odnose".

  • Radimo na izazovima. Pokušavamo da savladamo teškoće koje su još prisutne između vas i Republike Srbije, rekao je Steinberg.

On je naveo da je s kosovskim predsjednikom razgovarao kako ojačati integraciju Kosova u EU i o "koracima koje SAD kao prijatelj Kosova mogu da preduzmu u dogovoru s evropskim partnerima".

Steinberg posjetom Prištini završava balkansku turneju, tokom koje je posjetio Ljubljanu, Sarajevo i Beograd.