Regija
0

Kocijančič: EU jako zabrinuta zbog situacije na sjeveru Kosova

FENA
Kosovo (Foto: Arhiv)
Kosovo (Foto: Arhiv)
Evropska unija (EU) je "jako zabrinuta" zbog situacije na sjeveru Kosova gdje je došlo do nasilja i poziva sve strane na uzdržanost i saradnju s međunarodnim organizacijama, izjavila je u petak u Bruxellesu portparolka u Evropskoj komisiji (EK) Maja Kocijančič.

Dodajući da je riječ o operaciji koju vodi KFOR, Kocijančič je naglasila da je za EU "sloboda kretanja jedno od temeljnih načela što je bio i predmet dijaloga Beograd-Priština".

Maja Kocijančič je navela da Bruxelles prati razvoj situacije i da je u vezi s partnerima u NATO-u kao uvijek u takvim prilikama.

  • Pozivamo sve da se uzdrže i da sarađuju s međunarodnim organizacijama na Kosovu, dodala je.

Portparolka visoke predstavnice EU Chaterine Ashton je time odgovorila na pitanje novinara kako se u EU gleda na situaciju kada "prema informacijama s Kosova stotine Srba na sjeveru pucaju na NATO mirovne snage, u situaciji kad vlasti, uključujući EULEX žele da uspostave nadzor nad prelazima", prenosi Blic.

  • Tačno je da smo jako zabrinuti zbog sadašnje situacije na sjeveru Kosova, gdje je došlo do operacije KFOR-a radi uklanjanja barikada i tad je izbilo nasilje, precizirala je Kocijančič.

Zamoljena da kaže da li je "i EULEX uključen u tu operaciju zavođenja slobode kretanja, s obzirom da se, kako je to rečeno, u četvrtak u raspravi u Evropskom parlamentu stekao utisak da su čelnici EULEX-a protiv toga da se koristi sila i uklanjaju barikade" Maja Kocijančič je odgovorila da je "to bila operacija KFOR-a".

A, kako je dodala, "mi smo u vezi s našim NATO partnerima, a još jednom navodim da je to operacija KFOR-a".

Na dodatno pitanje da li EULEX opravdava tu operaciju KFOR-a, Maja Kocijančič je navela da je "već rekla da sloboda kretanja (na Kosovu) jedno od temeljnih načela za Evropsku uniju, kao i za one koji teže da se priključe".

  • Neću ulaziti u konkretan komentar operacija koje vodi NATO, zaključila je portparolka visoke predstavnice EU.