Regija
0

Koalicija "Za bolju Makedoniju" osvojila 46,89 posto glasova

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Državna izborna komisija (DIK) saopćila je danas da je od prebrojanih 98,49 posto glasova koalicija "Za bolju Makedoniju", koju predvodi VMRO-DPMNE, osvojila najviše glasova - 46,89 posto, i imat će najviše poslanika u makedonskom parlamentu.

Pobjednička koalicija trebalo bi da ima 64 poslanika, koalicija za Evropu - Sunce, koju predvodi najveća opoziciona stranka Socijaldemokratski savez Makedonije i koja je osvojila 22,7 posto glasova trebalo bi da ima 28 mandata.

Demokratska unija za integraciju bi sa 10,76 posto glasova trebalo da ima 13, isto koliko i Demokratska partija Albanaca koja je osvojila 9,89 posto glasova, dok po jedno poslaničko mjesto trebalo bi da imaju Partija za demokratski prosperitet i Partija za evropsku budućnost koji su osvojili 1,04 posto odnosno 1,42 posto glasova birača.

DIK je saopćio da je izlaznost bila 57,45 posto od ukupno 1.779.116 registriranih glasača širom Makedonije. Saopćeni rezultati još nisu i konačni jer na značajnom broju biračkih mjesta glasanje će biti ponovljeno.

Izbori će biti ponovljeni u izbornim jedinicama jedan, koja obuhvata veći dio Skoplja, izbornoj jedinici dva koja obuhvata sjeverni dio zemlje i manji dio Skoplja i u šestoj izbornoj jedinici u zapadnom dijelu Makedonije. Postoji mogućnost da se nakon ponovnog glasanja smanji broj poslaničkih mjesta koalicije "Za bolju Makedoniju" za dva mandata, a u korist albanskih stranaka.

Bivši premijer Makedonije i nekadašnji predsjednik najveće vladajuće stranke VMRO-DPMNE Ljubčo Georgievski ocijenio je da sa izborima Makedonija izgubila dragocjeno vrijeme i time propustila šansu da do jula riješi problem sa Grčkom i uđe u Alijansu.

Kako prenose današnji mediji u Makedoniji, Georgievski smatra da uvjerljiva pobjeda VMRO-DPMNE neće donijeti ništa novo za Makedoniju, jer ona već odavno primjenjuje princip formiranja federalne vlade, ali da izbori daju osnovu za novi spisak zahtjeva albanske manjine, što će dovesti "čak i do postepenog rasturanja makedonske državnosti" i da su "početak jedne nove državne krize u Makedoniji".