Regija
18

Kako je nekadašnji Titov Veles postao Trumpov Veles

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Veliki broj lažnih web stranica koje su bili aktuelne tokom američkih predsjedničkih izbora potječu iz malog gradića Velesa u Makedoniji, odakle su tinejdžeri objavljivali senzacionalističke priče kako bi zaradili novac od oglašavanja.

"Amerikanci su voljeli naše priče, a mi od njih zarađujemo novac. Ko briga jesu li istinite ili lažne?", kazao je 19-godišnji student.

Pretpostavlja se da su stotine makedonskih tinejdžera iz Velesa objavljivali lažne pro-Trump vijesti tokom izborne kampanje. Nakon kopiranja i objavljivanja različitih vijesti uz privlačan naslov, student je platio Facebooku da ih podijeli s američkom publikom koja je bila gladna vijesti o Trumpu, a kada je publika počela otvarati vijesti i dijeliti ih, krenula je zarada od oglašavanja.

Student kaže da je za mjesec dana zaradio blizu 1.800 eura, a njegove kolege su, tvrdi, zarađivale i nekoliko hiljada eura dnevno.

"Tinejdžere u našem gradu ne zanima kako će Amerikanci glasati. Oni su zadovoljni zbog zarade kojom sebi mogu kupiti odjeću i piće", rekao je 19-godišnjak.

U vrijeme bivše Jugoslavije grad se zvao Titov Veles, a građani danas u šali kažu da je preimenovan u Trumpov Veles. Ipak, gradonačelnik Slavco Chediev tvrdi da "nema prljavog novca u Velesu", ali ističe da je ponosan ako je bilo ko iz Velesa na bilo koji način utjecao na ishod američkih izbora.

Novinarka Ubavka Janevska za BBC priznaje da je identifikovala sedam odvojenih timova koji su širili dezinformacije putem interneta i procjenjuje da su stotine školaraca radile pojedinačno.