Regija
1

Josipović: I kod Tuđmana i kod Tita pretežu dobre strane

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u četvrtak je u Velikom Trgovišću posjetio rodnu kuću prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te potom u Kumrovcu kuću predsjednika bivše SFRJ Josipa Broza Tita, a za obojicu je rekao kako kod njih pretežu dobre strane te će kao važne osobe biti upisane u hrvatskoj historiji.

"Obojica su označila našu historiju i bili iznimno važne ličnosti. Kod obojice pretežu dobre strane i ostat će upisani kao važne ličnosti u našoj historiji", izjavio je Josipović novinarima, istakavši kako bi bio grijeh da za vrijeme posjete Hrvatskom zagorju ne posjetiti kuće obojice predsjednika.

Za Franju Tuđmana rekao je kako se kao prvi hrvatski predsjednik borio za samostalnost Hrvatske, ali da je s druge strane u njegovu radu bilo i dijelova koju mu nisu dragi ni simpatični, prije svega vezano za privatizaciju te uz neke aspekte povezane sa zločinima.

"Mislim da on tu nije možda i lično odgovoran, ali kao predsjednik nosi i taj teret", rekao je Josipović.

Novinari su ga pitali i s kojim se stvarima i etapama u Titovu radu ne slaže, na što je odgovorio da je Tito obilježio hrvatsku historiju 20. stoljeća. "Putevi Tuđmana i Tita su donekle slični, a donekle različiti. Ostavili su nam puno dobroga u nasljeđe, ali su imali i onih epizoda koje nam nisu tako drage", kazao je Josipović.

Za Josipa Broza je rekao i da je bio vođa antifašističke borbe i poslije predsjednik zajedničke države koja je uživala velik međunarodni ugled, a da je i gospodarstvo u mnogim aspektima bilo jače nego što je danas.

"S druge strane, u njegovo vrijeme bilo je sasvim sigurno i zločina koje nije trebalo počiniti na kraju Drugog svjetskog rata", istakao je Josipović i ustvrdio da je to bio režim za koji se može reći da je bio sve samo "ne jako demokratski".

Na svečanosti u Kumrovcu u povodu 150 godina organiziranog vatrogastva u Hrvatskoj predsjednik je otkrio spomenik ocu hrvatskog vatrogastva Gjuri Stjepanu Deželiću.

Spomenik je postavljen u starom selu Kumrovec koji je muzej na otvorenom, a rad je kiparice Mirjane Drempetić Hažić Smolić. Inicijativu za postavljanje spomenika dala je Udruga Muži zagorskoga srca i kumrovečko Vatrogasno društvo, a na svečanosti su bili nazočni i predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice, vatrogasnih društava Zagorja te čelnici Krapinsko-zagorske županije.

Josipović je istakao da je vatrogastvo svjetonazor te da vatrogasce krase hrabrost i požrtvovnost, zahvalivši inicijatorima svečanosti na prepoznavanju velikana Gjure Deželića.