Ljubljana
0

Janša koristi Woodyja Allena u kampanji

FENA
Kampanja za slovenske parlamentarne izbore počet će u srijedu televizijskim duelom premijera Janeza Janše i njegova izazivača Boruta Pahora, no pažnju javnosti već je izazvala jedna šala u kojoj je Janša citirao američkog redatelja i komičara Woodyja Allena, želeći reći da je politički i liderski sposobniji od svog takmaca.

Janša je na nedavnom okupljanju svojih zastupničkih kandidata izjavio da Pahorovi Socijalni demokrati (SD) nude jednostavna rješenja za teška pitanja i tvrde da imaju odgovore za sve probleme iako još nisu predstavili svoj program i moguću ministarsku ekipu, pa ga to podsjeća na izjavu Woodyja Allena: "Ne znam pitanje, ali odgovor je sasvim sigurno - seks!".

Reagirajući na Janšin žalac, Pahor je za ljubljanski dnevnik "Žurnal" rekao da se radi o neuspješnom pokušaju sadašnjeg premijera da bude duhovit.

Svoju ekipu predstavit ću kad za to dođe vrijeme, izjavio je Pahor.

Kako piše slovenski tisak, predizborna ispitivanja pokazuju da će se glavna bitka za osvajanje relativne većine u parlamentu voditi između Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) i Pahorovih Socijalnih demokrata, a o tom ishodu ovisi hoće li na vlasti ostati sadašnja koalicija desnog centra ili će je naslijediti koalicija lijevog centra koju bi prvi put formirali socijaldemokrati.

Tjednik "Reporter", blizak Janšinoj stranci, navodi u svom novom broju da je Pahorova stranka koja je vodila u prvom dijelu godine izgubila svoju prednost i da će slovenski birači dati prednost Janši s obzirom na njegovo veće političko iskustvo i liderske sposobnosti od Pahora.

Tjednik navodi da su sadašnji trendovi popularnosti slovenskih stranaka u domaćem elektoratu slični onima u Hrvatskoj uoči lanjskih parlamentarnih izbora kada se glasačko tijelo koncentriralo na odmjeravanje HDZ-a i SDP-a, odnosno Ive Sanadera i Zorana Milanovića.