Traže konkretnu reakciju
37

Islamska zajednica Srbije: Sankcionisati policajace koji su pjevali nacionalističku pjesmu u Priboju

B. R.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
U Islamskoj zajednici Srbije traže od nadležnih da sankcionišu policajce koji su u Priboju pjevali nacionalističku pjesmu uvredljivu ljudima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.
Kako su saopćili, najoštrije osuđuju ovaj čin te su zabrinuti za sigurnost muslimana u spomenutom i drugim gradovima Srbije.

"Zahtijevajući hitnu reakciju nadležnih državnih organa, predsjednika Republike, Vlade i ministra policije u pravcu procesuiranja i najstrožijeg sankcionisanja vinovnika ovog nemilog događaja, da bi se Bošnjaci i svi muslimani koji žive u Srbiji osjećali sigurno u svojim domovima i gradovima te doprinosili boljoj budućnosti države i svih njenih građana", ukazali su.

Istakli su da su neprihvatljiva okupljanja na kojima se prisutni vesele uz stihove pjesama koje opisuju nesreću, zločin i genocid, a pritom se to promoviše na društvenim mrežama. Poručili su da se to mora hitno zaustaviti.

"Prostor Sandžaka gaji tradiciju suživota, dobrih međuljudskih i komšijskih odnosa, koji su krasili njegove građane tokom historije, čak i u najtežim trenucima. Zanemarivanje te činjenice i narušavanje tradicije za posljedicu je uvijek imalo bol i kajanje te je obaveza svih nas uložiti maksimanlne napore da se greške iz prošlosti ne ponavljaju u budućnosti", zaključili su u Islamskoj zajednici Srbije.

Podsjećamo, snimak na kojem je vidljiv sraman čin je objavio portal Sandžakpress.rs. Prema njihovim navodima, nastao je u ugostiteljskom objektu tokom proslave Nove godine.

Istaknuto je da se na njemu vide zamjenik načelnika Regionalnog centra Granične policije Vidosav Avramović, oficir u Policijskoj upravi Priboja Marko Žujić, bivši pomoćnik komandira Milojica Bjelović Mime te policajci Goran Šalipur, Vladan Janjušević, Dragan Zeković i još nekoliko pripadnika PU Priboj.

Između ostalog, pjevali su pjesmu čiji su stihovi:

"Srebrenice, tako si mi mila, dabogda se tri put' ponovila

Oj Pazaru, novi Vukovaru, oj Sjenice, nova Srebrenice

Oj Fatima, đe su ti dimije,

u četnika oko Ledenika".

Pjesmom su veličali i osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Policajac Dragan Zeković se jučer, 3. januara, javno izvinio za ovaj čin. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je isti dan poručio da će Bošnjaci biti "apsolutno sigurni i zaštićeni".