Prelijepa unutrašnjost
151

Pogledajte kako će izgledati centar Islamske zajednice u Novom Sadu

N. V.
Kulturno duhovni edukativni centar Muftijstva vojvođanskog Islamske zajednice Srbije gradit će se kod Kaćke petlje i imat će 3.000 kvadratnih metara.

Muftija vojvođanski Muhamed Ziljkić je podijelio informaciju o dobijanju dozvola za gradnju ovog objekta, a početku gradnje, rokovima i završetku radova će naknadno obavijestiti javnost.

U razgovoru za vojvođanski portal 021.rs kaže da je ovim ispunjena višegodišnja želja da se napravi jedan ovakav centar za koji se nada da će biti mjesto povezivanja svih islamskih zajednica, da će razbiti stereotipe o islamu i promovisati vjerski turizam.

"Centar će biti jedna od kulturnih stanica u promociji vjerskog turizma, kulturnih događaja, tribina i mnogih drugih projekata za koje nam Grad Novi Sad daje prostor. Želimo da omogućimo da postoji jedno mjesto gdje će moći da se ljudi okupljaju i da nemamo neke sumnjive mahale gdje se izučava islam onakav kakav nije i gdje dolazi do pojave radikalnih mišljenja. Ovdje će svi moći da dođu, svaka vjerska zajednica će imati svoj prostor, biblioteku sa svojim knjigama i časopisima, i bit ćemo otvoreni za sve ljude", navodi Ziljkić.

On se zahvalio vlastima zbog omogućavanja dobre lokacije za gradnju poručivši da je ovo prvi put da je projekat Islamske zajednice dobio sva potrebna odobrenja i dozvole bez ikakvih malverzacija.