Afera potresa Medicinski fakultet
8

Hrvatska: Profesori seksualno ucjenjivali studentice?

SRNA
Pojedini profesori Medicinskog fakulteta u Zagrebu od studentica su, navodno, tražili i seksualne usluge za prolazak na ispitima.

Anonimni izvor rekao je za riječki "Novi list" da, najvjerovatnije, zbog stida nijedna od studentica još nije prijavila profesora zbog traženja seksualnih usluga, te da je isti razlog doveo do dugogodišnjeg neprijavljivanja traženja mita za pozitivne ocjene.

Čak i kada bi djevojke prijavile profesora koji je tražio seks u zamjenu za prolaznu ocjenu, protiv njega ne bi mogla biti podnesena krivična prijava zbog koruptivnog krivičnog djela, jer se pružanje takvih seksualnih usluga ne smatra davanjem mita.

"Da bi prijava bila napisana za primanje ili davanje mita mora da bude u pitanju novac ili neka takva vrsta dara, što intimni odnos nije", ističe advokat Veljko Miljević.

Miljević dodaje da bi osumnjičeni profesor mogao biti prijavljen za zloupotrebu položaja i ovlašćenja, a istraga bi se mogla pokrenuti i zbog ucjene ili čak i iznude.

Policija je 10. septembra uhapsila 12 osoba osumnjičenih za kupovinu ispita na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Oni se sumnjiče da su prodavali ispite u iznosu od 500 do 2.000 eura.

Hapšenje predstavlja nastavak antikorupcione akcije "Indeks", koja je pokrenuta 2007. godine i dovela do hapšenja profesora na Saobraćajnom i Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.