Oštećena Ina pumpa
68

Hrvatska: Hapšenja zbog zloupotrebe u trgovini plinom, 100 miliona kuna pronađeno kod penzionera

N. V.
Ilustracija: Investitor
Ilustracija: Investitor
Hrvatska policija i USKOK su jutros krenuli u veliku akciju hapšenja i pretresa u Zagrebu i na području Osijeka, Splita i Šibenika. Uhapšeni su direktor Službe trgovine prirodnim plinom INA-e Damir Škugor i šef Hrvatske odvjetničke komore Josip Šurjak

Policija je po nalogu Uskoka u subotu ujutro počela akciju zbog, kako hrvatski mediji neslužbeno saznaju, zloupotrebe i pranja novca na štetu Ine u trgovini plinom. INA je u tim nezakonitostima oštećena za najmanje 100 milijuna kuna, a pretpostavlja se da je zapravo riječ o nekoliko stotina.

Uskok i policija još se nisu službeno oglasili o akciji, no Večernji list javlja da je uhapšeno više osoba među kojima su Škugor i Šurjak.

Šurjak je suvlasnik kompanije OMS upravljanje te Škugorov prijatelj stoga su njih dvojica navodno dogovorila da se Šurjakovoj kompaniji proda Inin plin po izuzetno niskim cijenama. Taj plin je Šurjak kasnije po višestruko većoj cijeni prodao nekoj stranoj kompaniji prilikom čega su oštetili Inu za višemilionski iznos.

Novac u vrijednosti od 100 miliona kuna je sjeo na račun člana porodice jednog od osumnjičenika, koji je pri tome penzioner. To je primijetio Ured za sprječavanje pranja novca, koji je alarmirao policiju i USKOK.

Uhapšen je i drugi vlasnik kompanije OMS upravljanje, preduzetnik Goran Husić. Također, na području Slavonije je kako navode mediji uhapšena predsjednika uprave kompanije Plinara Marija Ratkić-