Nakon nereda
7

Hoyt Brian Yee stiže u dvodnevnu posjetu Makedoniji

Klix.ba
Hoyt Brian Yee (Foto: AFP)
Hoyt Brian Yee (Foto: AFP)
Visoki američki zvaničnik Hoyt Brian Yee doputovat će danas u Skoplje gdje će se sastati sa makedonskim predsjednikom Đorđem Ivanovim i novoizabranim predsjednikom Sobranja Talatom Džaferijem.

Glavne teme sastanka bit će formiranje vlade, bilateralni odnosi i reforme za evroatlanske integracije.

Yee, koji je zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, tokom dvodnevne posjete sastat će se i sa liderima političkih stranka Nikolom Gruevskim, Zoranom Zaevim, Ali Ahmetijem, Bilalom Kasamijem, Veseli Memedijem i Menduhom Tačijem.

Trebao bi se sastati i sa liderima partija Albanaca, a u ponedjeljak će imati odvojene sastanke sa Ivanovim, Džaferijem i liderima SDSM-a Zoranom Zaevim i VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim.

Neki političari s kojima će se Hoyt Yee sastati povrijeđeni su tokom incidenta u zgradi Skupštine koji se dogodio nakon izbora Džaferija za predsjednika Sobranja što je bio neposredni povod za nasilje u makedonskom Sobranju.

Predstavnici delegacije EU, Ambasade SAD-a, Misije OSCE-a i Kancelarije za vezu NATO-a u Skoplju najoštrije su osudile napad.

Američki State Department snažno je osudio napad na skupštinu i pozvao makedonske vlasti da garantuju sigurnost svih članova parlamenta i temeljno istraže napad.

Hoyt Yee je prvi strani zvaničnik koji dolazi u Makedoniju nakon nereda.