Ostali priznali punjenje "crnog fonda"
0

Historijsko suđenje: HDZ, Sanader i Maček poriču kivicu

FENA
Ivo Sanader (Foto: AFP)
Ivo Sanader (Foto: AFP)
Bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader kazao je da se ne osjeća krivim za optužbe u slučaju Fimi medija, kao i njegova bivša stranka i glasnogovornik Ratko Maček, dok je ostalo četvero optuženika priznalo da su državnim novcem punili HDZ-ov "crni fond".

Za razliku od Sanadera, Mačeka i predstavnika HDZ-a Damira Sesvečana krivicu su, nakon što im je pročitana USKOK-ova optužnica, priznali bivši stranački rizničar Mladen Barišić, blagajnica Branka Pavošević, vlasnica marketinške agencije "Fimi media" Nevenka Jurak te predstavnica njene kompanije Marica Ivanković koja na sudu zastupa "Fimi mediju" kao pravnu osobu.

"Optužnica je konstruirana i ne smatram se krivim po niti jednoj tački", kazao je prvooptuženi Sanader, koji je prije nekoliko dana utvrdio da je riječ o politički motiviranom procesu.

U optužnici, čiji je sažetak pročitala zamjenica ravnatelja USKOK-a Željka Mostečak, Sanadera se tereti da je od kraja 2003. do jula 2009. povezao ostale optuženike s namjerom ilegalnog finansiranja HDZ-a i stjecanja privatne koristi.

Tvrdi se da su grupu na početku činili Barišić, Maček i Pavošević te da im se 2004. na Barišićev prijedlog pridružila Nevenka Jurak koja je za izvlačenje novca iz svoje tvrtke "Fimi media" angažirala Anitu Lončar-Papeš i Bojana Dimića. Oni su prije suđenja priznali krivnju i nagodili se s tužiteljstvom.

Sanader je, po optužnici, privatno i preko Barišića od čelnika pojedinih državnih tijela, institucija i poduzeća tražio da poslove nabave roba i usluga, bez obzira na odredbe Zakona o javnoj nabavi i stvarne potrebe, ugovaraju s "Fimi medijom".

USKOK tvrdi da su Sanader, Barišić i Maček pritom istupali ispred HDZ-a koristeći činjenicu da je riječ o vladajućoj stranci.

Sanader se s Nevenkom Jurak navodno dogovorio da će ona dio novca izvučenog preko njene kompanije davati Barišiću, a on Sanaderu. Dijelom tako dobivenog novca su se, po nalogu Sanadera, vršila plaćanja u korist HDZ-a.

Novac izvučen iz državnih institucija i kompanija HDZ-ova blagajnica Pavošević nije iskazala u stranačkim poslovnim knjigama već je mimo propisanog načina finansijskog poslovanja političkih stranaka, plaćala stranačke troškove u korist više osoba i kompanija.

Takve naloge je dobivala od Sanadera ili posredstvom Mačeka, kažu u USKOK-u te dodaju da su neka "znatna plaćanja" iz HDZ-ovog "crnog fonda" obavljali Barišić i Maček.

U uvodnom govoru tužiteljica Mostečak je kazala da će tokom postupka svim optuženicima dokazati inkriminacije. Posebno je spomenula sastanak održan u sjedištu vlade 4. aprila 2007. na koji su pozvani čelnici javnih tvrtki koje su trebale poslovati preko "Fimi medije".

Jedan od ciljeva tog sastanka bio je afirmirati Barišića i Mečaka kao ljude od Sanaderovog povjerenja koji su dalje trebali poslovati s javnim kompanijama, kazala je tužiteljica.

Pozvan da iznese uvodni govor Sanaderov branitelj Čedo Prodanović kazao je da će to učiniti tek nakon što tužiteljstvo izvede dokaze.

Sutkinja Ivana Čalić takav je stav obrane prokomentirala kao odugovlačenje, jer su svi dokazni prijedlozi, kao i okolnosti na koje bi pojedini svjedoci trebali biti ispitani, izneseni u ranijem toku postupka.

Neke od svjedoka pozvale su obje strane pa će, ako obrane ne želi iznijeti svoj uvodni govor prije izvedenih dokaza tužiteljstva, morati biti pozvani dva puta, pojasnila je sutkinja.

No, Prodanović je kazao da zbog specifičnog toka postupka i neočekivanih nagodbi Sanaderova obrana zauzima ovakav stav iz strateških razloga, prvenstveno radi zaštite svojih interesa.

Iz istog razloga uvodni govor nije održala ni Mačekova obrana.

Branitelji Barišića i Pavošević održali su kratke govore, nakon čega je sutkinja odredila pauzu.