Regija
0

Grčki sud odlučio da hrvatski kapetan Laptalo ostaje u pritvoru

FENA
Opasnost od ponovnog počinjenja istog djela, zapovjedna odgovornost kapetana koji je morao znati što je na brodu i opasnost od bijega iz zemlje tri su argumenta tužiteljstva na temelju kojih je grčki sud odlučio da hrvatski kapetan Kristo Laptalo ostane u pritvoru, rekla je u srijedu za Hinu kapetanova kći.

Atenski sud je u utorak prihvaćajući te argumente tužiteljstva donio odluku da kapetan broda Coral Sea Hrvat Kristo Laptalo te 1. i 3. časnik broda, Latvijac i Filipinac koji su uhićeni jer je na brodu pronađen 51 kg kokaina, ostanu u pritvoru u Ateni. Oni su u pritvoru od srpnja prošle godine, a da optužnica još nije podignuta.

Na temelju sudskog obrazloženja prevedenog s grčkog, Kristina Laptalo tvrdi da je upitno kako bi Laptalo mogao ponovno počiniti isto djelo kad još nije optužen ni da ga je uopće počinio.

Tzv. zapovjedna odgovornost kapetana i brodskih časnika nije ni upitna, drži Kristina Laptalo, jer pritvorena trojica jesu kapetan i časnici, ali nitko ih za to i ne sumnjiči, već za šverc drogom.

Opasnost od bijega iz zemlje jer "hotel nije stalno mjesto boravka" treća je točka u obrazloženju, kaže Laptalova kći.

"Jedina svijetla točka" sudske odluke, kaže Kristina Laptalo, jest odredba da optužnica mora biti podignuta u roku od godinu dana. Dubrovački kapetan Laptalo je u pritvoru već sedam mjeseci.

Bude li optužnica donesena u roku i bude li se odnosila na šverc drogom, Laptalu prijeti kazna od deset godina do doživotnog zatvora, kaže Kristina Laptalo.

Za tzv. zapovjednu odgovornost, objašnjava Kristina Laptalo, za krivnju što nije kao dobar kapetan znao ono što je morao znati, kazna bi mogla biti i samo novčana.