Dan državnosti BiH u Ljubljani
10

Grabus: Zločini koji su se dogodili u BiH ne smiju biti prihvaćeni kao legalna djela

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U povodu 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Kulturno-obrazovni centar Averroes sinoć je u Hotelu Union u Ljubljani organizirao svečanost.

Prisutnima se prvo obratio direktor Zavoda Averroes i ljubljanski muftija dr. Nedžad Grabus. U svom pozdravnom govoru dr. Grabus je kazao da je Bosna i Hercegovina u 20. stoljeću prošla je kroz težak period.

"Doživjeli smo početak 21. stoljeća u kojem se mnogo toga promijenilo. Mnogi će se zapitati zašto Dan državnosti BiH organizira Zavod Averroes? Zato što Ambasada BiH ne radi svoj posao. Mi to ne radimo da bismo preuzeli nečije ingerencije, već kao Kulturno-obrazovni zavod želimo pokazati, prije svega, našim članovima i državljanima BiH, da nas ima. A dok nas ima, biće i BiH. Dok god imamo prijatelja kao što je gospođa Tanja Fajon, vjerujemo da će biti BiH. Dok god imamo prijatelje kao što je gospodin Jožef Školč, čijom idejom je postavljen spomenik u Logu pod Mangartom palim borcima u Prvom svjetsku ratu, a to je i spomenik BiH, na taj način ćemo se lakše identificirati sa BiH“, rekao je dr. Grabus.

Zločini koji su se dogodili u BiH, dodao je on, ne smiju biti prihvaćeni u Evropi kao legalna djela.

"Ako pristanemo na to, onda nismo spremni poštovati kulturno-civilizacijske norme. BiH ima mnogo prijatelja, BiH je multietničko društvo, to je država više nacija. Ona ima svoje prijatelje širom svijeta. Vjerujemo da u BiH ima snage i mogućnosti da se pronađe bolji put ka budućnosti kako bismo više govorili o izazovima koji su pred nama, nego o problemima kroz koje smo prolazili u proteklom periodu. Mi smo prepoznali da su gospođa Tanja Fajon i drugi prijatelji BiH vratili pozitivnu sliku Slovenije u BiH. Bh. društvo je prepoznalo da ima u Sloveniji prijatelje koji su digli svoj glas za BiH“, istakao je, između ostalog, dr. Grabus.

Poslanica Naprednog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu (EP) Tanja Fajon govorila je zašto se angažirala na ukidaju viznog režima građanima Bosne i Hercegovine. Istakla je da je razmišljala o mladim generacijama ljudi koji su bili ograničeni u kretanju.

"Živjeli su oko stotinjak kilometara od država gdje je to potpuno normalno. Neki nikada nisu imali priliku da putuju izvan svoje države. Teško je zamisliti da su Evropu i druge dijelove svijeta poznavali samo preko interneta ili televizije. Radi se o ljudima koju su otvoreni i ambiciozni. Oni žele imati nove mogućnosti. Uvijek sam se željela baviti ljudskim pravima, slobodom kretanja, jer je to temeljno ljudsko pravo i to nam je Evropa dala“, kazala je gospođa Fajon.

Nakon obraćanja uslijedio je prijem povodom Dana državnosti BiH.