Žarko Korać o Srebrenici
0

'Glasaću za deklaraciju ako se zločin označi kao genocid'

Sarajevo-x.com
Predsjednik Socijaldemokratske unije Srbije Žarko Korać izjavio je danas gostujući na TV B92 da će u Skupštini Srbije glasati za deklaraciju o Srebrenici ako se ratni zločin nad Bošnjacima u tom gradu 1995. godine nazove genocidom.

"Glasaću za deklaraciju, jer vjerujem da je to bolje za budućnost u Srbiji. Za mene je bitno da u sadržaju piše da je to genocid i neću glasati ako to ne bude pisalo. To je najteži zločin koji postoji", kazao je Korać na Radio-televiziji B92.

On je dodao da bi bilo "ublažavanje" ako bi događaji u Srebrenici bili nazvani zločinom.

"Srebrenica je postala simbol rata. U Prijedoru je, recimo, bilo više žrtava, ali je zbog načina izvršenja tih nedjela Srebrenica simbol rata", rekao je Korać.

Prema njegovim riječima, zbog najave predsjednika Srbije Borisa Tadića o usvajanju deklaracija prvi put se "pojavila pukotina" u njegovom odnosu s premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom i reakcije u RS su negativne.

Korać je kazao da je svakom narodu teško da govori ružno o sebi i da je zato jasno da je velikom broju ljudi teško da prihvati odgovornost.

On je ocijenio da usvajanje rezolucija nije formalni uslov za evropske integracije Srbije, ali jeste "svakako nešto što će se gledati".