Komplikovan put ka članstvu
1

EU će usloviti datum pregovora sa Srbijom

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Evropsko vijeće će krajem ove godine najvjerovatnije odobriti Srbiji početak pregovora o pridruživanju EU, ali pod uslovima koje neće biti nimalo lako ispuniti, saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora u Bruxellesu.

Evropski diplomat, koji je insistirao na anonimnosti, rekao je Tanjugu da će Vijeće, koji čine šefovi država i vlada EU-a, na samitu krajem godine usvojiti preporuku Komisije iz decembra prošle godine da se Srbiji odredi datum početka pregovora.

"Uz ovu odluku će, međutim, biti vezan niz uslova koje će Srbija morati da ispuni kako bi pregovori stvarno počeli", rekao je Tanjugov izvor i objasnio da će se većina tih uslova odnositi na normalizaciju odnosa s Kosovom.

Vijeće je u martu ove godine potvrdio Srbiji status kandidata, uz napomenu da će se o početku pregovora odlučivati naknadno.

Tanjugov izvor kaže da će uslovi koje Srbija treba da ispuni biti precizno i taksativno nabrojani na decembarskom samitu, a oni uključuju punu primjenu dosad postignutih sporazuma u dijalogu s Prištinom, postizanje i primjenu sporazuma o električnoj energiji i telekomunikacijama, i početak političkog dijaloga.

Osim toga, od Srbije se traži da demontira neke od “paralelnih struktura” koje postoje na sjeveru Kosova i pomogne da KFOR i Euleks mogu slobodno da se kreću sjeverno od Ibra.

"Ne vjerujem da će Srbija stići sve to da ispuni pre kraja sljedeće godine", procijenio je Tanjugov sagovornik.

Za sada su provedeni samo neki od sporazuma koje je beogradski pregovarački tim zaključio s Prištinom tokom godinu dana razgovora, a neki, kao što je sporazum o integriranom upravljanju prijelazima (IBM), još nisu ni počeli da se provode.

Da bi se IBM proveo, potrebno je potpisati tehnički protokol, koji će definirati kontrolu nad prijelazima na administrativnoj liniji, i izgraditi neophodnu infrastrukturu.

Diplomatski izvor agencije je podsjetio da će scenarij o uslovnom početku pregovora stupiti na snagu samo ako nova vlada bude nastavila rad na unutrašnjim reformama i ako pokaže političku volju da sarađuje s Bruxellesom po pitanju Kosova.

"U suprotnom, put Srbije ka članstvu mogao bi još više da se iskomplikuje", rekao je on.

Diplomat je osim toga ukazao da u EU postoji puno jedinstvo u vezi sa uslovnim određivanjem datuma početka pregovora sa Srbijom, kao i da glavnu riječ u definiranju uslova za pregovore ima Njemačka.