Regija
0

Epidemija u Podgorici jenjava, uzrok nepoznat

FENA
Institut Crne Gore za zdravlje saopćio je danas da su stomačne tegobe evidentirane kod oko 1.000 građana Podgorice, ali da epidemija jenjava i da se sve manje ljudi obraća za pomoć medicinskim ustanovama.

Institut je saopćio da je uzrok stomačnih tegoba velikog broja građana i dalje nepoznat, ali i da bi mogao da bude poznat u naredna dva dana.

U institutu vjeruju da se radi o virusnoj infekciji i pozivaju građane da pojačaju mjere lične higijene, naročito ukoliko imaju nekog od oboljelih kod kuće.

Epidemiolozi su poručili da postoje razne mogućnosti širenja zaraze i upozorili građane da vode računa o higijeni, jer se virus može prenijeti vodom, hranom, dodirom, ali ga može prenijeti i vjetar, prenio je Tanjug.

Ranije je objavljeno da se najvjerovatnije radi o virusu akutnog stomačnog kolitisa - koji se manifestira povraćanjem, mučninom u stomaku i povišenom temperaturom.

Nadležne službe u Podgorici isključuju mogućnost da je uzrok zaraze prljava voda iz gradskog vodovoda i navode da se glavni grad Crne Gore snabdijeva vodom sa jednog od najčistijih izvorišta pitke vode, na Marezi.