Podsjećanje na 9. mart 1991.
0

VIDEO / Dan kada je Beograd pokušao srušiti Miloševića

Sarajevo-x.com
Na današnji dan prije 19 godina u Beogradu su održane demonstracije koje su predstavljale prvo ozbiljno suprotstavljanje opozicije režimu Slobodana Miloševića. Protest pod nazivom "Miting protiv petokrake" 9. marta 1991. organizirao je i predvodio Srpski pokret obnove Vuka Draškovića.

Tada je to bila najjača opoziciona stranka, koja je zagovarala promjenu sistema, demokratizaciju i nacionalnu obnovu države. Protestu su se pridružile i druge opozicione partije i prevashodno je bio uperen protiv uređivačke politike Radio-televizije Srbije, u redovima opozicije nazvanom "TV Bastilja", podsjeća Blic.

Glavni zahtjev upućen tadašnjem režimu bila je smjena generalnog direktora RTS-a Dušana Mitevića i još četvorice urednika zbog uvredljivih komentara na račun opozicije.

Demonstracije su bile zabranjene, pa je policija od ranog jutra blokirala prilaze Beogradu u namjeri da spriječi dolazak pristalica opozicije iz unutrašnjosti zemlje.

Uprkos tome, na Trgu republike u centru Beograda, okupilo se oko 100.000 građana, a oko podneva policija je krenula u akciju razbijanja demonstracija iz Francuske ulice i s platoa ispred Filozofskog fakulteta.

Pred naletom policije, lideri opozicije i dio njihovih najbližih pristalica sklonili su se u Narodno pozorište, a vrata im je otvorila tadašnja upravnica, dramski pisac Vida Ognjenović. Na batinanje demonstranata, lider SPO Vuk Drašković je sa balkona pozorišta pozvao na "juriš" poslije čega su počeli okršaji.

U namjeri da razbije demonstracije, policija je upotrijebila suzavac, vodene topove i gumene metke, a u akciju je bila uključena i konjica.