Regija
65

Dan drveta u Makedoniji: Zasađeno 4,5 miliona stabala

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Povodom Dana drveta u Makedoniji, koji se obilježava 3. decembra, na 1.107 hektara zemljišta zasađeno oko 4,5 miliona stabala.

Diljem Makedonije obilježen Dan drveta pod sloganom "Zaustavi katatrofe". Sadnice su ove godine prvenstveno zasađene na područjima koja su uništena u požarima.

Premijer Nikola Gruevski prisustvovao je aktivnostima koje su upriličene ispred sportskog kompleksa "Jane Sandanski". Kazao je da su razne organizacije svake godine zasadile po oko pet miliona sadnica i da to ima važan značaj za zaštitu okoliša. Naglasio je kako će se u budućnosti vidjeti korist od sadnica koje su zasađene u posljednjih šest godina.

Općina Skoplje je na 18 različitih mjesta zasadila 2.000 sadnica. Načelnik Kotse Trajanovski prisustvovao je današnjim aktivnostima naglasivši da građani Skoplja pokazuju veliko interesovanje za sadnju sadnica.

Od 2008. godine do danas u Makedoniji se dva puta godišnje organizuje sadnja sadnica. Dan drveta je proglašen i praznikom, a do sada je posađeno oko 50 miliona sadnica stabala.

Makedonija tretira svoje šume kao nacionalno blago i naslijeđe zaštićeno ustavom. Zemlja je potpisala i ratifikovala brojne međunarodne sporazume i konvencije koje se odnose na šumski sektor. Iako je zamišljen i organizovan od strane civilnog sektora, Dan drveta kontinuirano podržavaju i makedonske vlasti, uključujući sva ministarstva, Agenciju za lokalnu samoupravu, općine i javnu kompaniju Makedonske šume.