Jeziva zabava
117

Crna Gora: Na karnvealu u Herceg Novom spaljena lutka pisca Andreja Nikolaidisa

N. V.
Foto: X/CdM
Foto: X/CdM
Na svečanom zatvaranju Praznika mimoze u Herceg Novom održan je karneval na kojem je spaljena lutka koja simbolizuje crnogorsko-bosanskog pisca i kolumnistu Andreja Nikolaidisa.

Lutku su spalili učesnici karnevala odjeveni kao članovi Ku Klux Klana, nekadašnje skupine ekstremističkih američkih bijelaca. Prije toga mu je pročitana "presuda", odnosno navedeno je za šta je Nikolaidis "kriv" i zbog čega ga "spaljuju".

Foto: CdM
Foto: CdM

Jeziva zabava u Herceg Novom je nešto što smo mogli vidjeti i u Bosni i Hercegovini, kada je u Mostaru spaljena lutka koja simbolizuje književnicu i sada ambasadoricu BiH Martinu Mlinarević, kao i neke druge političare i javne ličnosti.

Nikolaidis je tim povodom poslao svoju poruku Novaljanima, poželivši im mnogo uspjeha u radu, piše CdM.

Foto: X
Foto: X

“Gest vrijednih građana Herceg Novog, kojima zahvaljujem na simpatičnoj lutki sa mojim likom, razumijem kao njihov način da mi čestitaju Nagradu engleskog PEN centra... Gori vatra među nama, reklo bi se. U pitanju je vrsta javnog linča koju, dakako, preferiram u odnosu na klasični linč. U to ime, blagodarim, nazdravljam i karnevalskoj ekipi želim svako dobro i još mnogo uspješnih lomača", kazao je on.

Inače, riječ je o priznatom piscu, jednom od najpoznatijih u Crnoj Gori, koji je dobitnik brojnih međunarodnih i regionalnih nagrada. On je na neki način i politički aktivan, odnosno aktivno kritikuje politiku i sve ono što je loše na crnogorskoj političkoj sceni, zbog čega nije omiljeni u redovima vlasti.