Regija
0

Crna Gora: Autobus smrti išao dvostruko brže od dozvoljene brzine

Klix.ba
Provalija u koju se survao rumunski autobus (Foto: AFP)
Provalija u koju se survao rumunski autobus (Foto: AFP)
Na osnovu podataka sa kartice tahografa, istražitelji su utvrdili da je autobus koji se proteklog vikenda survao u provaliju u Crnoj Gori išao dvostruko brže od dozvoljene brzine na toj dionici magistrale.

Prema preliminarnim rezultatima o uzrocima tragedije u kanjonu Platije, kada je poginulo 18 rumunskih državljana, tahograf je pokazao da je autobus išao oko 80 kilometara na sat, što je dvostruko brže od dozvoljene brzine, javlja portal Vijesti.me.

Ograničenje na tom dijelu puta je 40 km/h a mjesto gdje se dogodila nesreća bilo je donedavno obilježeno saobraćajnim znakom "crna tačka", koji je protekle zime odnijela voda.

Nakon nekoliko sati od tragedije, tokom uviđaja, ekipe policije, krim-tehničari i tužilac nezvanično su spekulisali da je do nesreće najvjerovatnije došlo zbog neprilagođene brzine i klizavog puta.

Izvlačenje tijela poginulih i povrijeđenih (Foto: AFP)
Izvlačenje tijela poginulih i povrijeđenih (Foto: AFP)

Na takav zaključak iste noći naveli su ih tragovi zanošenja, kao i dva manja traga kočenja, koja su bila vidljiva tek na suprotnoj traci magistrale i na proširenju pored ceste.

Da je vozač išao brzo, bilo je jasno i zbog činjenice da je rumunski autobus ispred sebe srušio betonski zid, znakove pored puta, ali i zaštitnu ogradu mosta u dužini od 22,5 metra.

Ni nakon pet dana od tragedije u kanjonu Platije, kada je stradalo 18 turista, a 29 teže povrijeđeno, ne zna se sa sigurnošću je li za volanom bio vozač George Ciobanu, koji je stradao u nesreći.

Stradali Ciobanu je i službenik rumunske policije, koji od kraja '80-ih godina ima i licencu za vožnju autobusa, zbog čega je honorarno radio za rumunsku agenciju, preko koje su turisti krenuli u desetodnevnu turu Balkanom.

“Sve u ovom trenutku navodi na zaključak da je za volanom bio Ciobanu, koji je autobus vozio i kada su Rumuni na prijelazu Dobrakovo oko 15:00 sati ušli u Crnu Goru. Tu nas samo buni izjava da su se vozači, navodno, zamijenili nakon odmora kod Mojkovca, gdje su kupili hranu, vodu i sokove”, ispričao je sagovornik navedenog portala.

U nesreći je smrtno stradalo 18 rumunskih turista (Foto: AFP)
U nesreći je smrtno stradalo 18 rumunskih turista (Foto: AFP)

Olupina rumunskog autobusa još nije izvađena iz kanjona, a tek treba da se pronađe način kako bi se taj posao završio, jer bi se i na osnovu tehničkog vještačenja možda mogli  dobiti još neki odgovori.

Patrola policije i dalje se nalazi pored mosta Grlo, kako bi osigurali mjesto, ali i upozorili vozače da tom dionicom pažljivije voze.