Regija
0

Brammertz: Traju razgovori o izručenju Hadžića

SRNA
Serge Brammertz (Foto: Arhiv/AP)
Serge Brammertz (Foto: Arhiv/AP)
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz potvrdio je da su u toku razgovori o prebacivanju Gorana Hadžića u Haag i izrazio očekivanje da će se to desiti u roku od nekoliko dana.

On je istakao da je današnjim hapšenjem Hadžića u Srbiji priveden i posljednji od 161 optuženog pred Tribunalom u Hagu.

"Pozdravljam hapšenje Hadžića. Njegovo prebacivanje u Haag je već dugo očekivano. To je veoma važan kamen temeljac u historiji Tribunala. Osamnaest godina od osnivanja nijedna od optuženih osoba nije izbjegla pravosudni proces. To je presedan trajnog značaja, ne samo za tribunal, već za međunarodno krivično pravo, uopšte", navodi Brammertz u saopštenju. 

Nakon hapšenja posljednjeg optuženog pred Tribunalom, glavni tužilac odao je priznanje srpskim vlastima, posebno Akcionom timu zaduženom za lociranje i hapšenje optuženih i Nacionalnom savjetu za bezbjednost. 

Haški tribunal optužio je Gorana Hadžića 2004. godine za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. 

Optužen je da je, kao predsjednik Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem, i kasnije kao predsjednik Republike Srpske Krajine (RSK), učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, kao saizvršilac tokom oružanih sukoba u Hrvatskoj.