Hapšenjem Mladića i Hadžića
0

Brammertz: Srbija ispunila ključnu obavezu prema Tribunalu

FENA
Serge Brammertz (Foto: Reuters)
Serge Brammertz (Foto: Reuters)
Srbija je, hapšenjem Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ispunila ključnu obavezu prema Haškom tribunalu i uspješno okončala saradnju s tim sudom u ovom važnom poglavlju, naveo je glavni haški tužilac Serge Brammertz u dosad najpozitivnijem izvještaju o saradnji Srbije s Tribunalom.

Brammertz je također u redovnom šestomjesečnom izvještaju proslijeđenom Vijeću sigurnosti UN-a, u koji je Tanjug imao uvid, odao priznanje srpskim vlastima na značajnom poslu i naglasio da je Srbija jasno dokazala da je posvećena saradnji s Tribunalom.

Podsjećajući da je Mladić uhapšen krajem maja, a Hadžić u julu, i da su obojica optuženika u kratkom roku izručena Haagu, Brammertz je istakao da ta hapšenja predstavljaju za tribunal i međunarodnu pravdu "prekretnicu za pamćenje".

"Srbija je ispunila ključnu obavezu i uspješno okončala važno poglavlje u saradnji s tribunalom", piše u dokumentu. "Sada kada više nije preostao nijedan haški bjegunac, saradnja Haškog tužilaštva i Srbije ušla je u novu fazu."

Brammertz je odao priznanje srpskim vlastima na značajnom poslu koji su obavile u pogledu hapšenja bjegunaca, a prije svega predsjedniku Srbije Borisu Tadiću, Vijeću za nacionalnu sigurnost, Akcionom timu i operativcima sigurnosne službe koji su sproveli hapšenje.

Haški tužilac je izrazio uvjerenje da će Srbija "zadržati novi pozitivni zamajac u saradnji s Tribunalom".

Brammertz je, međutim, napomenuo da je važno da Srbija ustanovi na koji je način Mladić tako dugo uspijevao da izbjegne hapšenje, kao i da preduzme sve kako bi osobe koje su pomagale u skrivanju bjegunaca bile izvedene pred lice pravde.

Glavni haški tužilac je primijetio da je, tokom posjete Beogradu u novembru, dobio od srpskih vlasti "veoma ograničene informacije" o tome i pozvao je ponovo Srbiju da pojača napore kako bi riješila to pitanje.

Brammertz je izrazio uvjerenje da će Srbija nastaviti, kao i dosad, brzo, profesionalno i na zadovoljavajući način odgovarati na zahtjeve Haškog tužilaštva vezane za dokumentaciju i arhivski materijal, kao i da će i dalje omogućavati pristup svjedocima.

Haški tužilac je sredinom novembra poslao redovni šestomjesečni izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a, a zvanično će ga predstaviti 7. decembra.