Odluka o Sanaderovom pritvoru
0

Bivši hrvatski premijer traži zaštitu porodice

Sarajevo-x.com
Ivo Sanader (Foto: AP)
Ivo Sanader (Foto: AP)
Bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu danas ističe pritvor u trajanju od 14 dana koji mu je odredio državni sudija nakon hapšenja. Odluku o produženju pritvora donijet će Pokrajinski sud u Salzburgu na zatvorenoj sjednici.

Do odluke Suda Sanader bi se trebao izjasniti o svojoj odluci o izručenju, što dosad nije uradio. Prema informacijama kojima raspolažu hrvatski mediji, bivši premijer protivit će se izručenju hrvatskoj. Ukoliko bi pristao na ekstradiciju, Sanader bi u Hrvatsku stigao za nekoliko sedmica.

Ako se usprotivi izručenju Sanadera očekuje dugi proces izručenja zbog komplikovanog austrijskog postupka o ekstradiciji i različitih mogućnosti koje ta zemlja pruža onima koji traže azil.

Sanader već razmišlja u tom pravcu pa se na nedavnom javnom saslušanju požalio kako je izložen medijskoj hajci, zbog čega je njegova porodica u opasnosti.

Dodatni argument mu je ponudila nedavna nespretna policijska intervencija nad njegovom suprugom Mirjanom i kćerkom Brunom pred njihovom vilom u Zagrebu. Sanader će, kako se očekuje, danas zatražiti zaštitu svoje porodice.