Regija
17

Bill Clinton je na dokumentima crtao Miloševića i njegovog "savjetnika" đavola

Klix.ba
Haker Guccifer koje je od ranije poznat javnosti po "upadanju" u mailove i računare svjetskih državnika, a najčešće predsjednika SAD-a, ovog puta je došao do crteža koje je bivši predsjednik te zemlje Bill Clinton načinio na dokumentima čiji sadržaj se odnosi na sankcije protiv Srbije i tadašnjeg predsjednika Slobodana Miloševića.
Guccifer je ranije dolazio do raznih dokumenata i fotografija, poput onih iz privatnog e-maila bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha, kada je privatne forografije njega i njegove porodice poslao medijima. Iz Bushovog ureda tada su objavili da je pokrenuta istraga o tom slučaju, što je bila jedna od potvrda da se Guccifer zaista domogao fotografija, ali i brojnih adresa te drugog sadržaja iz privatnih mailova porodice Bush.

Ovog puta gawker.com je objavio dokument iz devedesetih godina na kojem je Clinton iscrtavao svoje viđenje situacije i političkog vrha tadašnje zajednice država Srbije i Crne Gore, Savezne Republike Jugoslavije.

Guciffer je, navodi gawker.com, upao u elektronsku Biblioteku Clinton, a dokument je uzet iz foldera pod nazivom "wjcdrawings".

S desne strane dokumenta, tamo gdje se spominje Milošević, Clinton je nacrtao portret koji najviše podsjećana tadašnjeg srbijanskog predsjednika, a pored njega je nacrtao životunju koja izgleda poput đavola s rogovima i papcima, a koja šapuće Miloševiću. To bi se moglo protumačiti kao da je Clinton vidio Miloševića koji radi takve stvari kao da ga sam đavo savjetuje.

Tu je još i crtež na kojem je nacrtan čovječuljak, iza njega je nešto što podsjeća na muški spolni organ, kao i nešto poput bataka ili neke vrste palice.

Clinton je i UN vidio kao nekoga ko SRJ drži na vatri. Naime, jedan crtež prikazuje kuhara na čijoj majici piše UN, a koji drži tavu na vatri, kao da nešto prži. Skraćenica FRY (SRJ) koja se nalazi u tekstu pored ovog crteža, Clintona je izgleda podsjetila na engleski glagol "fry", što znači pržiti.

Kod dijelova teksta gdje se spominju vojni aspekti i IFOR, Clinton je povlačio veći broj linija, crtao kružiće i nešto kao iskrice, kao na američkoj zastavi.