Regija
0

Beograd: Samir Hondo oslobođen optužbe za ratne zločine

Anadolija
Viši sud u Beogradu (Foto: Arhiv)
Viši sud u Beogradu (Foto: Arhiv)
Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu Višeg suda u Beogradu, Odeljenje za ratne zločine, kojom je Samir Hondo je oslobođen od optužbe da je kao saizvršilac izvršio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva .

U konkretnom slučaju, Hondo je oslobođen optužbe da je kao stražar Armije BiH u logoru "Čelebić" kod Konjica 1992. godine kršio Ženevsku konvenciju prema zatvorenim licima srpske nacionalnosti.

Vijeće za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu je u drugostepenom postupku odbilo kao neosnovanu žalbu Tužioca za ratne zločine i potvrdilo prvostepenu presudu.

Po nalaženju Apelacionog suda pravilan je zaključak prvostepenog suda da nije dokazano da je Samir Hondo, u saizvršilaštvu, izvršio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, navedeno je u presudi koju je objavio Apelacioni sud u Beogradu.

Optužnicom Tužioca za ratne zločine, Samiru Hondi je stavljeno na teret da je za vrijeme oružanog sukoba na teritoriji Bosne i Hercegovine, kao pripadnik 43. brigade bošnjačkih i hrvatskih naoružanih snaga, u periodu tokom juna i avgusta mjeseca 1992. godine, za vrijeme dok je vršio stražarsku dužnost u logoru "Čelebić" u opštini Konjic kršio pravila Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata i Dopunskog protokola uz iste.

Samir Hondo je državljanin BiH i demobilisani borac ABiH koji je na graničnom prijelazu Badovinci u Srbiji, nakon što je prethodo više puta prelazio granicu, uhapšen u martu prošle godine po prijavi Zorana Đorđića. Inače, u postupcima za ratne zločine pred Sudom BiH Đorđić je ocijenjen kao diskreditirani i kompromitirani svjedok.

Hondo koji je osam mjeseci proveo u pritvoru i sada se branio sa slobode, od početka postupka je negirao krivicu. Njegovo hapšenje je od strane ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije tada ocijenjeno kao kršenje protokola o saradnji tužilaštava za ratne zločine BiH i Srbije.