Regija
65

Beograd: Prijetnja grafitima uoči predstojeće "Parade ponosa"

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Dva dana uoči najavljene "Parade ponosa", na više mjesta u centru Beograda stoje ispisani grafiti kojima se poručuje da šetnja LGBT osoba neće biti održana.

Grafiti su ispisani na zidovima podzemnih prolaza na Zelenom vencu, u ulici Kneza Miloša i Nemenjinoj ulici na desetak metara od zgrade Vlade Srbije.

Na ispisanim porukama stoji: "Neće šetati", "Stop paradi srama!", "P.... neće gradom šetati".

Grafiti koji su juče bili ispisni prekrečeni su, ali su se danas pojavili novi.

Na vidljivim mjestima su i plakate desničarske organizacije "Obraz" takođe s naslovom "Parada ponosa" gdje se navodi datum 28.09. u 12.00 sati, od Saborne crkve do Spomenika srpskim i ruskim braniocima Beograda

Na toj plakati su prikazani likovi Svetog Save, Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Njegoša, Draže Mihajlovića, Vojislava Šešelja, Karađorđa i Vladimira Putina.

Tokom vikenda u Beogradu je najavljeno više skupova, a pokret "Dveri" je za subotu 27. septembra zakazao protest protiv Parade ponosa.

  • Organizatorima Prajda nije prijećeno –

Organizacioni odbor Parade ponosa Beograd pozvao je danas sve nadležne državne institucije da istraju u odbrani Ustavom garantovanih prava svojih građana.

Oni su izrazili zabrinuti smo zbog informacije Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti u kojoj stoji da Parada ponosa nije zabranjena, ali da će konačnu bezbjednosnu procjenu, od koje zavisi da li će Prajd biti održan, biro donijeti tek nakon skupova koji su zakazani za subotu.

"U izjavama koje su državni zvaničnici davali poslednjih dana, prepoznavali smo pozitivne korake u kreiranju klime koja će ove godine konačno omogućiti Prajd. Iskrenost tih izjava biće potvrđena samo ako se prema planu, u nedelju, 28. septembra, prošetamo centrom Beograda", naveli su organizatori skupa LGBT osoba.

Boban Stojanović iz Beograd Prajda kaže da uprkos ispisanim grafitima atmosfera je mnogo manje napeta nego ranije.

"Verovatno se svi grafiti ne mogu ukoloniti istog trenutka, ali je, čini mi se, atmosfera mnogo manje napeta nego ranije. Unutar društva se mnogo manje raspravlja i nema toliko pretnji koliko je bilo ranije", rekao je Stojanović za AA.

On je potvrdio da njemu i organizatorima Prajda do sada niko nije prijetio i da imaju dobru saradnju s policijom.

Rekavši da "za nas se prajd održava kada šetamo ulicom", jedan od organizarora Parade ponosa nije mogao da da procjenu da li će održati šetnju, ali je izrazio očekovanje da će ona biti održana i da će u šetnji učestvovati oko dvije hiljade ljudi.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je, nakon sjednice Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti, ranije danas saopštio da, uprkos različitim mišljenjima, nije zabranjeno održavanje Parade ponosa u nedjelju, 28. septembra.

"Biro zadržava pravo da to učini, ako u narednim danima bude procenjeno da će bezbednost građana biti ugrožena", rekao je Stefanović u obraćanju medijima, javlja Anadolu Agency.