Haos u glavnom gradu
119

Blizu 2.000 ljudi i pravoslavno sveštenstvo u Gruziji upali na LGBT povorku

N. V.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Blizu 2.000 anti-LGBT demonstranata upali su u subotu na paradu ponosa u glavnom gradu Gruzije Tbilisiju, prisiljavajući ih da otkažu događaj.

Homofobija je i dalje rasprostranjena u Gruziji, pa su tako napad na LGBT populaciju predvodili desničarski demonstranti među kojima je bilo pravoslavno sveštenstvo. Sukobili su se sa policijom, pojurili na binu i zapalili zastave duginih boja.

Organizatori i predsjednik Gruzije okrivili su anti-LGBT govor mržnje koji je prethodio događaju i rekli da policija nije uspjela zaštititi posjetitelje festivala.

Predsjednica Gruzije Salome Zurabishvili rekla je da vladajuća partija Gruzijski san nije osudila svoje sljedbenike koji su otvoreno podsticali agresiju na LGBT aktiviste.

Ministar unutrašnjih poslova Alexander Darakhvelidze, međutim, tvrdio je da je policiji veliko područje na kom se održavao festival bilo teško za obezbijediti.

“Ovo je bila otvorena površina, učesnici protesta uspjeli su zaobići obezbjeđenje i pronaći druge načine da uđu u prostor događaja. Međutim, uspjeli smo evakuirati učesnike i organizatore iz okoline, niko nije povrijeđen”, rekao je on.

Učesnici događaja prebačeni su autobusima na sigurno, prenijela je novinska agencija Reuters.