Regija
0

Beograd: Političke konsultacije delegacija MVP BiH i Srbije

FENA
Delegacije ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Republike Srbije su tokom dvodnevnih političkih konsultacija, 23. i 24. juna u Beogradu, razmotrile sve aspekte međusobnih odnosa i konstatovale da je u pojedinim oblastima postignut značajan napredak u proteklom periodu.

Održavanje konsultacija je označilo nastavak dobre međusobne saradnje resora vanjskih poslova na bilateralnom, regionalnom i multilateralnom planu.

Delegacije su se saglasile da se prioritet u rješavanju određenih otvorenih pitanja treba dati onim oblastima koji u najvećoj mjeri utiču na svakodnevni život građana dviju država.

Konstatovano je da je dosadašnja bilateralna saradnja na planu jačanja regionalne sigurnosti i povjerenja dala dobre rezultate i potencijale za njeno dalje unaprjeđenje i proširenje. Obje strane su potvrdile zainteresovanost i spremnost da ulože dodatne napore u cilju stvaranja takve atmosfere u odnosima BiH i Srbije koja će omogućiti ostvarenje najvećeg stepena međusobne saradnje, saopćeno je danas iz Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH.