Regija
0

Beograd dostavio EU prijedlog za prelaze Brnjak i Jarinje

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Srbija je Evropskoj uniji dostavila prijedlog za rješenje problema na prelazima Brnjak i Jarinje kojim se predviđa da kosovski policajci i carinici ne budu na tim prelazima, rekao je šef srpskog pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović.

Stefanović je u izjavi za beogradske medije naveo da je jučerašnja potpuno jednostrana akcija Prištine zloupotrijebila dijalog postignut u Briselu 2. septembra, koji se nije doticao administrativnih prelaza.

On je akciju Prištine označio kao jednostrani potez preduzet uz podršku dijela međunarodne zajednice i rekao da to predstavlja "otvoreno igranje sa stabilnošću i životima ljudi". 

Stefanović je upozorio da svako pogrešno tumačenje briselskog dogovora koje dolazi iz Beograda, od opozicije, pojedinih stranačkih lidera ili analitičara mora prestati, jer ide naruku drugoj strani. 

"Jasno je da će 28. septembra na dnevnom redu razgovora u Briselu biti administrativni prelazi", rekao je Stefanović, navodeći da je Beograd spreman da se dogovorimo na bilo kom drugom mjestu koje odgovara Prištini i međunarodnoj zajednici.

On je podsjetio na poseban status prelaza Brnjak i Jarinje u bezbjednosnom, ekonomskom, etničkom i stategijskom smislu. 

"Dakle situacija je jednostavna - ili ćemo moći da se dogovorimo kroz dijalog ili će ovakvo stanje potrajati, sa svim rizicima za koje odgovornost treba da snosi međunarodna zajednica", rekao je Stefanović. 
On je ponovio da je Beograd spreman u svakom momentu da postigne dogovor koji će ići u korist i građanima koji žive na sjeveru Kosmeta i državi Srbiji, ali i koji će zaštititi srpske legitimne nacionalne interese.

Stefanović je  izrazio zadovoljstvo zbog toga što su ljudi odlučni da odbrane svoje domove na Kosmetu i ponovo pozvao na jedinstvo.