Regija
0

Bebić i Bradtke o skorom posjetu izaslanstva Kongresa

FENA
Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić razgovarao je u ponedjeljak s američkim ambasadorom u Hrvatskoj Robertom Bradtkeom o predstojećoj posjeti izaslanstva Predstavničkog doma američkog Kongresa pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a, saopćeno je iz Hrvatskog sabora.

Izaslanstvo na čelu s kongresnikom Johnom Tannerom trebalo bi Sabor posjetiti u veljači ove godine.

Predsjednik Sabora i američki veleposlanik suglasili su se da taj posjet održava već dosegnutu visoku razinu bilateralnih hrvatsko-američkih odnosa, a osobito je značajan ima li se u vidu da Hrvatska na predstojećem summitu NATO-a očekuje pozivnicu za pristup u punopravno članstvo te asocijacije.

Veleposlanik Bradtke je istaknuo da će to značiti daljnje poboljšanje američko-hrvatskih odnosa, jer SAD i Hrvatska time neće više biti samo partneri, nego će postati i saveznici. Bradtke je pohvalio i suradnju dviju država u okviru Vijeća sigurnosti UN-a kao i na području jugoistočne Europe, navodi se u priopćenju.

Predsjednik Sabora Bebić je rekao da će se do summita NATO-a nastaviti suradnja s Makedonijom i Albanijom u okviru Američko-jadranske povelje te se zauzeo za proširenje suradnje i sa zemljama izvan Povelje, čime bi se osigurala trajna stabilnost u cijeloj regiji.

Bebić je također izvijestio Bradtkea o predstojećoj pojačanoj aktivnosti Hrvatskog sabora koja će biti komplementarna s tijelima izvršne vlasti, osobito u povećanju učinkovitosti državne administracije i pravosuđa te borbi protiv korupcije, navodi se u priopćenju Hrvatskog sabora.