Pripadnici KFOR-a
8

Amputirana noga mađarskom vojniku povrijeđenom u sukobu sa Srbima u Zvečanu

F. H.
Mađarski mediji prenijeli su informaciju kako je jednom od mađarskih vojnika koji su povrijeđeni u sukobima u Zvečanu na sjeveru Kosova 29. maja amputirana noga.

Ministarstvo odbrane Mađarske je saopćilo da se većina vojnika vratila svojim kućama, no stanje dvojice vojnika i dalje je teško te se i dalje liječe u bolnici.

"Za njihov oporavak, Mađarske odbrambene snage i vojni liječnici čine maksimalne napore. Unatoč visokoj razini medicinske skrbi, nakon preliminarne konzultacije s pacijentom, uzimajući u obzir rezultate liječenja provedenog od ranjavanja, jedan od slučajevai je zahtijevao amputaciju ekstremiteta, što je u petak obavljeno u Nacionalnom institutu za rehabilitacijsku medicinu. Operacija je prošla dobro, stanje pacijentice je stabilno", saopćeno je iz Ministarstva.

Misija KFOR-a na Kosovu je u saopćenju upućenom medijima potvrdila da je zbog eskalacije situacije na sjeveru 29. maja povrijeđeno 30 vojnika, od kojih je 19 bilo iz mađarskog kontingenta.

"Broj pripadnika mirovnih snaga ozlijeđenih tijekom nasilja u općini Zvečan je 30. 11 vojnika iz talijanskog kontingenta i 19 iz mađarskog kontingenta. Oni su zadobili višestruke ozljede, uključujući razderotine i opekotine od improviziranih eksplozivnih naprava. Trojica mađarskih vojnika povrijeđena su od upotrebe vatrenog oružja", potvrdio je KFOR.

Inače, od napetosti na sjeveru povrijeđeni su i pripadnici kosovske policije, novinari i snimatelj. Oštećena su i službena vozila.

Trenutno je situacija u četiri sjeverne općine, Zvečanu, Sjevernoj Mitrovici, Zubinom Potoku i Leposaviću, prema izvještajima, mirna, dok KFOR i Kosovska policija nastavljaju imati dodatne snage u tim općinama, prenosi Telegrafi.