Kritike srbijanskih vlasti
0

Amnesty International osudio zabranu beogradskog Gay pridea

FENA
Odluka srbijanskih vlasti da zabrani za nedjelju najavljeni mimohod homoseksualaca, beogradski Gay pride "crni je dan za ljudska prava", saopćila je u subotu međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI).

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić objavio je u petak kako je zbog velikih sigurnosnih rizika zabranio sve javne skupove najavljene za subotu i nedjelju u Beogradu, među kojima i ranije najavljenu "Paradu ponosa" posvećena promicanju prava homoseksualaca.

"Srbijanske su vlasti, kao i 2009., pokleknule pod pritiscima desničarskih skupina koje nikako da shvate ili poštuju slobodu izražavanja zajamčenu srbijanskim ustavom i zakonom", stoji u priopćenju Sian Jones, istraživačice AI-a za Balkan.

"Umjesto da se u Srbiji vijore zastave duginih boja, imamo crni dan za ljudska prava", dodaje se u priopćenju. U njemu se ističe da je

zabrana mimohoda "korak natrag za ljudska prava u Srbiji i golemi ustupak vlasti desničarskim nacionalističkim skupinama, posebice skupinama "Srpski sabor Dveri" i "Obraz".

Izražavajući svoje neslaganje s održavanjem parade, najavljene za nedjelju 2.oktobara, desničarska udruga "Srpski sabor Dveri" je za subotu najavila "Obiteljsku šetnju" središtem Beograda, a desničarska organizacija "Obraz" najavila je za nedjelju prijepodne "Molitveni hod" gradskim središtem nedaleko od mjesta na kojem je u to vrijeme trebala započeti "Parada ponosa".

Ministar Dačić poručio je kako je odluka o zabrani konačna i neopoziva, dodavši kako je o odluci obaviješteno državno

vodstvo i da će 1. i 2. oktobara policija "svim sredstvima" spriječiti svaki javni skup u Beogradu. U međuvremenu odluku o zabrani podržao je i srbijanski predsjednik Boris Tadić, a mimohodu se usprotivio i beogradski gradonačelnik.

Zaključak je policije, kao i civilnih i vojnih službi, kako je objasnio Dačić, da se zbog svih najavljenih priredbi, prije svega onih kojima se izražava protivljenje "Paradi ponosa", tokom vikenda mogu očekivati velika narušavanja javnog reda i mira, ugrožavanje ljudskih života i oštećenje imovine, napadi na strana diplomatska predstavništva i niz drugih pratećih pojava.

U izjavi objavljenoj u petak na službenim internetskim stranicama Srpske pravoslavne crkve, njezin poglavar patrijarh Irinej pozvao je "sve čimbenike o kojima ovisi odobrenje za održavanje ove nečasne parade", da ona ne bude održana. "Ova nakaradna sloboda koju nam nudi 'parada ponosa', strana je našoj povijesti, tradiciji i kulturi", poručio je srpski patrijarh.

Otkazivanje parade tražile su i oporbene stranke Nova Srbija, kao i Demokratska stranka Srbije bivšeg premijera Vojislava Koštunice, koje smatraju kako njezino održavanje može izazvati neželjene poljedice u teškom trenutku u kojem se nalazi srbijansko društvo, imajući u vidu probleme na sjeveru Kosova.

Potporu "Paradi ponosa" izrazilo je pak više od 30 nevladinih organizacija za ljudska prava i više od dvadeset članova akademske zajednice sa srbijanskih sveučilišta, srbijanski pravobranitelj te veleposlanstva Njemačke, Nizozemske, Švedske i Norveške.

Na prošlogodišnjoj "Paradi ponosa" 10. oktobara, prvoj nakon devetogodišnje stanke, u sukobima oko 6 000 njezinih protivnika i policije u Beogradu je privedeno oko 250 izgrednika, a ozlijeđeno je oko 150 policajaca. Po riječima beogradskoga gradonačelnika, počinjena je šteta veća od milion eura.