Regija
233

Alpinistkinja Kristina Ađanin pukom srećom izbjegla talibanski masakr na Himalajima

Klix.ba
Kristina Nina Ađanin
Kristina Nina Ađanin
Alpinistiknja Kristina Nina Ađanin (31) iz Beograda samo je pukom srećom prošlog vikenda izbjegla talibanski masakr u alpinističkoj bazi na pakistanskoj strani Himalaja, kada je svirepo likvidirano 11 članova ekspedicije, koja se pripremala da osvoji "Planinu užasa", odnosno Nanga Parbat, deveti najviši vrh na svijetu.

Kristina, čija je majka porijeklom iz Bosanskog Petrovca, ispričala je za Press RS da je u vrijeme napada bila u alpinističkom kampu, koji se nalazio nekoliko stotina metara iznad mesta stravičnog zločina, a da se trenutno nalazi u Islamabadu, gdje očekuje da joj pakistanske vlasti omoguće povratak u Srbiju.

"Tragedija se dogodila u noći sa subote na nedelju, kada je dio tima u kojem sam bila i ja krenuo da pripremi najtežu trasu uspona. Ostali članovi naše ekspedicije ostali su u bazi, na visini od oko pet hiljada metara, da se odmore. S njima smo se posljednji put čuli u 21 sat. Tada je još uvijek bilo sve uredu i nas četvero smo legli da spavamo", kazala je Kristina, koja nije mogla ni naslutiti kakva će tragedija da se dogodi tokom noći.

Horor u kampu je počeo oko 22 sata, kada je grupa od petnaestak talibana, naoružanih noževima i automatskim oružjem, upala u alpinističku bazu.

Brutalna likvidacija

"Naše prijatelje su izvukli iz šatora dok su spavali i vezali su im ruke. Nakon toga je počelo maltretiranje, ubadanje noževima i udaranje kundacima pušaka, a onda i brutalna likvidacija. Prema tvrdnjama preživjelih Pakistanaca, koji su u kampu radili kao kuhari, a koje talibani nisu likvidirali, naši prijatelji su ubijeni hicima u glavu", kazala je šokirana alpinistkinja.

Ispričala je da je jedan od Pakistanaca uspio da pobjegne i preko radiostanice javi ljudima iz drugog kampa šta se dešava na samo nekoliko stotina metara od njih.

"Satelitskim telefonom uspjeli smo da pozovemo policiju, ali su talibani za to vrijeme uništili cijeli kamp, uzeli novac i opremu, a planinare likvidirali pucajući im u glave. U našem baznom taboru ubijeno je 11 ljudi. Najviše Ukrajinaca i Kineza, te jedan Rus. Pakistance koji su radili u bazi nisu ubili, ostavili su ih prestravljene i zavezane", kazala je.

Hrabra alpinistkinja je istakla da je horor trajao oko tri sata i da je okončan tek jedan sat iza ponoći.

Pomoć od Ambasade BiH u Pakistanu

"Uz jezivu sliku i poredane leševe, zločinci su ostavili poruku na kojoj je pisalo da nijedan stranac neće ostati živ. Pakistanska vojska na mjesto tragedije stigla je helikopterom tek sutradan u popodnevnim satima i mi smo se tada spustili u bazu", ispričala je u svojoj šokantnoj ispovijesti mlada Beograđanka, koju je samo sreća puka spasla od gotovo sigurne smrti.

Ispričala je da je slika u kampu bila jeziva, jer su tijela njenih ubijenih prijatelja iz ekspedicije bila poredana na jednom mestu, što potvrđuje da su talibani alpiniste brutalno ubijali jednog za drugim.

"Vojnici su sakupili tijela, a mi smo bili u strahu da se talibani ponovo ne vrate. Vojska nas je nakon svega helikopterom evakuisala do najbližeg aerodroma, odakle smo teretnim avionom prebačeni u Islamabad. Pošto Srbija nema ambasadu u Pakistanu, pomoć su mi prvi ponudili u Ambasadi BiH i njima dugujem ogromnu zahvalnost", kazala je.

Kristina se trenutno nalazi u jednom hotelu u Islamabadu, gdje nju i preživjele alpiniste čuva pakistanska vojska. Tvrdi da još uvek dobijaju prijetnje kako će biti likvidirani, jer su stranci.

"Imam avionsku kartu za 25. juli, ali sada je sve poremećeno i potrebna mi je pomoć da poletim ranije", kazala je, istakavši kako se priča da su talibani počinili zločin u znak odmazde za ubistvo jednog od njihovih vođa u akciji američke bespilotne letjelice, te da veruje da je prije masakra upoznala zločince.

"Dan prije masakra, četiri učitelja islama došla su u kamp i od nas tražili da se molimo sa njima. Bilo mi je malo čudno šta oni rade tako daleko od civilizacije, u bazi kod nas. Tu noć su prespavali u bazi, a sutradan su, verujem, ti isti ljudi pobili moje prijatelje", kazala je Kristina za Press RS.