U eksploziji vozila
42

U Pakistanu ubijeno pet kineskih radnika, Kina napad nazvala terorističkim činom

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Konvoj kineskih inženjera bio je na meti napadača koji je upravljao vozilom napunjenim eksplozivom, prenose pakistanske lokalne vlasti.

Pakistanske vlasti saopštile su da je petoro kineskih državljana među šest osoba ubijenih u samoubilačkom napadu u sjeverozapadnoj provinciji Khyber Pakhtunkhwa.

Šef regionalne policije Mohammad Ali Gandapur rekao je da je konvoj u kojem su bili kineski inženjeri bio na meti bombaša samoubice koji je naletio na njih vozilom punim eksploziva.

"U napadu su poginuli pet kineskih državljana i njihov pakistanski vozač", rekao je Gandapur novinskim agencijama.

Visoki policijski zvaničnik rekao je da su žrtve putovale iz Islamabada u svoj kamp u Dasuu u provinciji Khyber Pakhtunkhwa - gdje se nalazi hidroelektrana Dasu, koju trenutno gradi kompanija China Gezhouba Group.

Napad se dogodio duž krivudavog, planinskog puta.

Kina je saopštila da je "snažno osudila ovaj teroristički čin" i izrazila saučešće porodicama poginulih.

"Kineska ambasada i konzulati u Pakistanu odmah su pokrenuli hitan rad, zahtijevajući da pakistanska strana provede detaljnu istragu o napadu", navodi se u saopćenju kineske diplomatske misije u Pakistanu.

Također se traži da počinioci napada budu strogo kažnjeni i da se preduzmu koraci za zaštitu kineskih državljana.

Kina je mnogo ulagala u pakistansku infrastrukturu u proteklih nekoliko godina kao dio Kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora (CPEC).