Beograd
0

Akcijski plan za Kosovo je državna tajna

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Srbijanska Vlada usvojila je u ponedjeljak, na izvanrednoj sjednici, Akcijski plan za slučaj jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova. U Vladinom priopćenju se navodi da je usvojeni dokument "izraz jedinstvene državne politike o pokrajini Kosovo i Metohija".

Ministar za Kosovo Slobodan Samardžić izjavio je agenciji Beta da je Akcijski plan dokument od najvišeg stepena državne tajne.

"Samim tim taj dokument je nemoguće javno komentirati i iznositi neke detalje iz njegova sadržaja. Najvažnije je da je on usvojen i da će državna tijela u slučaju potrebe djelovati po odredbama tog dokumenta", kazao je Samardžić nakon sjednice.

Ministar obrane Dragan Šutanovac izjavio je novinarima ranije u ponedjeljak da njegovo ministarstvo nema potrebu izrade nekog posebnog akcijskog plana u slučaju proglašenja neovisnosti Kosova i da ministarstvo obrane ima planove i za najbolji i za najgori mogući scenarij.

Šutanovac je na konferenciji za novinare u povodu održavanja takmičenja u govorništvu u čast Zorana Đinđića, srbijanskog premijera ubijenoga 2003. godine u Beogradu, komentirao i glasine da bi Srbija u slučaju jednostranog proglašenja neovisnosti mogla pribjeći ekonomskoj blokadi Kosova. Šutanovac je kazao da je svaka vrsta blokade "jako loša" i da bi njome bili najviše pogođeni građani.

Nitko od srbijanskih dužnosnika nije želi komentirati nagađanja da bi Srbija mogla prekinuti diplomatske odnose s državama koje bi priznale jednostrano proglašeno neovisno Kosovo.