vijesti
0

Prohić: Stranke koje zagovaraju treći entitet se ne mogu oporaviti od ove presude

FENA
Ibrahim Prohić
Ibrahim Prohić
"Presuda Jadranku Prliću i ostalim je, donekle, mogla biti i iznenađenje, s obzirom na to da ovo finale u Tribunalu ima svoju genezu i podhistoriju", izjavio je za Agenciju Fena politički analitičar Ibrahim Prohić.

Podsjetio je da su se u posljednjih godinu dana desile stvari koje su slale kontradiktorne signale iz Tribunala poput oslobađanja Momčila Perišića.

"Prema mom sudu Perišić je puno više kriv nego njegov kolega Milivoje Petković. Ako je on oslobođen moglo se i očekivati i da bude oslobođena ova šestorka danas. Druga činjenica, koja je svojevrsni kontrapunkt, jesu aktivnosti Ambasade SAD-a oko ustavnih promjena u FBiH, a koje ne predviđaju treći entitet. Ovo se može povezati s presudom Prliću i ostalim te je vrlo moguće da su u međunarodnoj zajednici znali za ishod suđenja te rezolutno i bez problema odbacili ideju o trećem entitetu", smatra Prohić.

Sljedeća kontroverza, prema Prohiću, tiče se same Republike Hrvatske jer je, istakao je, Herceg-Bosna u čitavoj priči periferna tema i faktor.

"Prlić i ostali su bili realizatori ili egzekutori ideje koja je ponikla u Zagrebu, u liku Franje Tuđmana i njegovih suradnika. Podsjećam na eksplicitan stav poznatog hrvatskog advokata Ante Nobila koji je u proteklih nekoliko mjeseci govorio, vrlo decidirano, o tome da će Hrvatska biti proglašena agresorom. Ili je imao informacije o toku suđenja ili se samo držao činjenica, ne znam. Ali, tu je slijedeća kontroverza. Hrvatska ulazi u EU pa jedna teza govori da Prlić i ostali neće biti osuđeni u drugostepenom postupku jer kako će u EU zemlja koja ima takvu i toliku hipoteku? Druga hipoteza je da će Hrvatska biti primljena u EU, unatoč tome što će biti označena kao agresor na BiH, a da bi međunarodna zajednica na njenom primjeru pokazala šta se sve može uraditi za 20 godina, odnosno, koliko zemlja može napredovati unatoč svojoj prošlosti", pojasnio je Prohić.

Međutim, pitanje svih pitanja je, smatra Prohić, utjecaj ovakve presude na odnose unutar BiH.

"Smatram da personalna dimenzija nije važna, nije važno koliko je ljudi osuđeno niti veličina kazne. Ključna je odluka da je u BiH bio međunarodni sukob i da je Hrvatska bila agresor. Aktuelne političke prilike u BiH su sada u prvom planu. Bilo bi dobro da žrtve ove politike ne trijumfuju, imaju pravo da budu zadovoljni, ali ne trebaju trijumfovati. Prije svega treba graditi odnose unutar BiH. S druge strane, one političke stranke koje do danas zagovaraju treći entitet, trebaju arhivirati takve afinitete i mislim da se oni od ovoga, na političkom planu, ne mogu oporaviti", naglasio je.

U ovom kontekstu, preporuke za izmjene Ustava FBiH dobijaju na snazi, smatra Prohić, te se povećava šansa da preporuke budu prihvaćene.

"Mislim da bi to moglo biti uvod u redefiniranje Ustava FBiH, a što bi za sobom povuklo i reformu Ustava BiH", zaključio je Prohić.