Održana na Igmanu
2

Predstavnici nadzornih institucija na edukaciji o tržištu duhana i novim kategorijama proizvoda

Klix.ba
Zapljena duhana (Ilustracija: Pixsell/Ivica Galovic)
Zapljena duhana (Ilustracija: Pixsell/Ivica Galovic)
U cilju unapređenja znanja i uvida u nove kategorije duhanskih i nikotinskih proizvoda, kao i samih izazova ovog tržišta, na Igmanu je održana radionica za predstavnike institucija za nadzor nad tržištem.
Radionica je realizovana kako bi se prisutni što bolje upoznali sa različitim aspektima i izazovima tržišta duhana i duhanskih i nikotinskih proizvoda, te novim kategorijama proizvoda. Pored državnih agencija za provedbu zakona, kao što su SIPA, UIO i Granična Policija BiH, i ovi organi svojim terenskim radom daju jaku podršku borbi protiv crnog tržišta.

Crno tržište duhana i duhanskih proizvoda u BiH ostaje izazov zbog više faktora. Među ključnim uzrocima su nedovoljna koordinacija između entiteta i nadležnih institucija, nedostatak preciznih propisa i regulativa koje bi se usmjerile na suzbijanje ilegalne trgovine, te prilagodba zakona novim oblicima trgovine, uključujući i online platforme.

Osim na javnim mjestima, pijacama ili kod uličnih prodavača, ilegalni duhan sve više prodaje se i preko interneta, a istraživanja pokazuju da je naročito izražena prodaja rezanog duhana, koja je u prethodne dvije godine skočila za 40%. To potvrđuju i rezultati istraživanja agencije za ispitivanje javnog mnijenja IPSOS, koje je sprovedeno 2022. godine.

Tokom edukacije, prisutni su dobili uvid u nove kategorije duhanskih i nikotinskih proizvoda bez sagorijevanja, odnosno e-cigarete, grijane duhanske proizvode i nikotinske vrećice. Ti proizvodi su, upravo zbog izostanka procesa sagorijevanja prilikom korištenja, prema svjetskim naučnim istraživanjima potencijalno manje štetni od cigareta i mogu biti efikasni za prestanak pušenja, što sve veći broj zemalja koristi kako bi potaknulo pušače klasičnih cigareta na te alternativne proizvode.

Manju štetnost i efikasnost tih proizvoda u prestanku pušenja je potvrdilo i istraživanje iza kojeg stoji "Cochrane", globalna nezavisna mreža istraživača u području zdravlja koja radi na način da stručnjaci - istraživači upoređuju sve svjetske relevantne i recentne studije na određenu zdravstvenu temu i donose nezavisni zaključak koji se objavljuje u "Cochrane" biblioteci, tj. zbirci i odnosno bazi podataka koja pruža visokokvalitetne, nezavisne dokaze koji podržavaju donošenje odluka u zdravstvenoj zaštiti.

Za službenike institucija koji nadziru tržište bila je važna i edukacija o nikotinskim vrećicama, ali i "snusu", vrećicama duhana za oralnu upotrebu koje su dostupne samo u Švedskoj, dok su zabranjen proizvod diljem EU, pa tako i u BiH.

Za razliku od snusa, nikotinske vrećice pripadaju drugačijoj kategoriji proizvoda - ne sadrže duhan i svrstavaju se u proizvode s potencijalom smanjene štetnosti u odnosu na tradicionalne cigarete. Upravo one primjer su proizvoda nove generacije bez sagorijevanja duhana koji mogu imati važnu ulogu u borbi protiv pušenja, a po mnogima su i vid pomoći, koji djeluje kod smanjenja, ali i potpunog prestanka pušenja.

U konačnici, prisutnima edukaciji na Igmanu predstavljene su i javne zdravstvene strategije zemalja koje žele ubrzati borbu protiv pušenja. Ključnu ulogu u tome imaju strategije smanjenja štete od duhana, gdje se odrasli pušači, koji na drugi način ne mogu prestati pušiti, prebacuju upravo na nove proizvode kod kojih nema sagorijevanja, poput grijanih duhanskih proizvoda, e-cigareta i nikotinskih vrećica.

Kao najbolji primjeri zemalja koje postižu najbolje rezultate su Švedska, jedna od najuspješnijih država u borbi protiv pušenja koja će ove godine jedina u svijetu postići cilj od manje od pet posto populacije koja puši cigarete, a koju slijede i Velika Britanija, te Francuska. I brojne druge zemlje širom svijeta podstiču upotrebu proizvoda bez sagorijevanja kod odraslih pušača, a tu spadaju i Novi Zeland, SAD, te Japan.