Nova generacija proizvoda
45

Nikotinske vrećice: Kakav je to proizvod, po čemu se razlikuje od snusa i zašto je u fokusu

U posljednjih nekoliko godina, proizvodi nove generacije u svijetu su postali sve popularniji kao alternativa pušenju, a brojna istraživanja ukazuju i na to kako su oni jedan od učinkovitijih načina da se smanji broj pušača.
Smanjen broj pušača postao je jedan od ključnih ciljeva zemalja širom svijeta, a naročito zbog činjenice da se ovaj problem ne tiče samo zdravlja pojedinaca, već ima i svoj društveno-ekonomski karakter.

Moderna era donijela je nekoliko kategorije proizvoda bez sagorijevanja, od e-cigareta, do grijanih duhanskih proizvoda i nikotinskih vrećica, za koje sve veći broj naučnih istraživanja pokazuju da su višestruko manje štetni od cigareta te učinkoviti za prestanak pušenja od ostalih "zamjenskih terapija", poput nikotinskih flastera.

Snus i nikotinske vrećice: Razlike postoje, a koje su?

U posljednje vrijeme, često smo mogli čuti kako određeni dio populacije sve češće koristi "snus". Riječ je o duhanskim vrećicama za oralnu upotrebu, koje su osim u Švedskoj, zabranjen proizvod širom EU. Međutim, pisanja o snusu usmjerila su kritike prema drugom, naoko sličnom proizvodu, a to su nikotinske vrećice, koje su drugačije.

Nikotinske vrećice sasvim su druga kategorija proizvoda nove generacije. Ne sadrže duhan i proizvod su koji se svrstava u proizvode smanjene štetnosti u odnosu na tradicionalne cigarete. Upravo one primjer su proizvoda nove generacije bez sagorijevanja duhana koji imaju važnu ulogu u borbi protiv pušenja, a po mnogima su i vid pomoći, koji djeluje kod smanjenja, ali i potpunog prestanka pušenja.

S obzirom na dokazanu manju štetnost novih kategorija proizvoda, naučno je prihvaćen koncept tzv. kontinuuma štetnosti koji svim duhanskim i nikotinskim proizvodima dodjeljuje konkretnu poziciju prema njihovoj relativnoj štetnosti. Pa tako, cigarete, cigare i slični proizvodi kod kojih duhan prilikom korištenja sagorijeva su na jednoj strani kontinuuma štetnosti, dok su nikotinski i duhanski proizvodi kod kojih nema sagorijevanja na drugoj strani kontinuuma, zbog višestruko manje štetnosti.

Kontinuum štetnosti
Kontinuum štetnosti

Sve to pokazuje kako se prihvatanjem alternativnih proizvoda, pušači mogu prebaciti na potencijalno manje štetne alternative i time pozitivno utjecati na ukupnu zdravstvenu sliku građana. Stoga, dobro je znati koje su osnovne razlike među pojedinim od njih.

Koncept smanjenja štetnost

Bitno je naglasiti i da sve veći broj naučnih istraživanja potvrđuje da su nove kategorije proizvoda bez sagorijevanja, odnosno e-cigarete, grijani duhanski proizvodi i nikotinske vrećice višestruko manje štetni od cigareta i značajno učinkovitiji za prestanak pušenja od svih dostupnih nikotinskih zamjenskih terapija. To je potvrdilo i istraživanje iza kojeg stoji "Cochrane", globalna nezavisna mreža istraživača u području zdravlja koja radi na način da stručnjaci - istraživači upoređuju sve svjetske relevantne i recentne studije na određenu zdravstvenu temu i donose nezavisni zaključak koji se objavljuje u "Cochrane" biblioteci, tj. zbirci i odnosno bazi podataka koja pruža visokokvalitetne, nezavisne dokaze koji podržavaju donošenje odluka u zdravstvenoj zaštiti.

Prema istraživanjima Nacionalne akademije nauka, inženjerstva i medicine u Sjedinjenim Državama, kao i nezavisnog istraživanja koji je naručilo Ministarstvo zdravstva i socijalne zaštite u Velikoj Britaniji, zaključeno je da je štetnost u konzumiranja e-cigareta u odnosu na klasične duhanske proizvoda manja do čak 95 posto.

Ugledni National Health Institute objavio je devet mitova i činjenica o vapeu. Jedan od njih je onaj da je nikotin veoma kancerogen, dok je istina da nikotin sam po sebi ne izaziva teške bolesti pluća, srca ili moždani udar. Nikotin je ono što izaziva zavisnost, no ono što uzrokuje konkretnu zdravstvenu štetu su mnoge druge toksične hemikalije sadržane u duhanskom dimu.

Dakle, ovo je kategorija proizvoda koja ima sve preduslove da postane faktor promjene u kontroli duhana i smanjenju štetnih posljedica po zdravlje, a odrasli pušači ih sve češće koriste kao alternativu prilikom odvikavanja od tradicionalnih cigareta. Za razliku od pojedinih zemalja u Evropi, u našoj regiji još uvijek nedostaju aktivne mjere smanjenja štete od pušenja, te se bilježe tradicionalno visoke stope pušenja. Kada je riječ o BiH, procijenjeno je da prosječan udio pušača u populaciji iznosi preko 40 posto (nešto preko čak 1,3 miliona pušača).

Potreban je drugačiji pristup

Prema naučno utemeljenim dokazima Cochrane, gdje se može izračunati efekat prelaska pušača na e-cigarete u zemljama regije, broj pušača u BiH, koji potencijalno mogu prestati pušiti uz e-cigarete, ako se aktivno potaknu na ovu alternativu, iznosi 80.400, što je trostruko više od procijenjenog broja pušača koji samostalno ili uz dostupne terapije prestaje pušiti svake godine u BiH.

Sama ova brojka ulijeva nadu da bi se kroz nekoliko godina značajno unaprijedila javna zdravstvena statistika u BiH.

Doktorica porodične medicine Ljiljana Ćenan, kao jedna od govornica na nedavno održanoj konferenciji "Novi proizvodi - znanost i inovacije" u Rovinju, ocijenila je da ljekari nisu educirani oko postojećih načina kojima se može osigurati prestanak pušenja ili barem manje štetna alternativa pušenju. Prema njenom mišljenju - zabrane pušenja ne daju rezultate.

"Ono što znamo jeste da su neučinkovite sigurno dostupne terapije koje možemo ponuditi pacijentima, odnosno slabo su učinkovite, a savjet 'moraš jednostavno prestati pušiti' ne daje rezultat. Zabrane bilo koje vrste u stvarnom životu uglavnom ne urode plodom, nego prouzroče samo dodatne probleme, pa tako ne mogu riješiti ni kompleksan problem pušenja", rekla je Ćenan.

Spomenutim drugačijim pristupom, u konačnici, na globalnom nivou se ukazuje na borbu protiv pušenja. Najbolji primjeri zemalja gdje je ova praksa prepoznata ko izuzetno uspješno rješenje je Švedska, koja je jedna od najuspješnijih država u borbi protiv pušenja.

Švedski stručnjaci objašnjavaju da njihov model podrazumijeva "ljudski pristup odraslim pušačima", kojim im se omogućava veći pristup potencijalno manje štetnim proizvodima od cigareta s ciljem da se u prvoj fazi prebace na taj proizvod, a nakon toga lakše prestanu sa korištenjem bilo kakvom duhanskog ili nikotinskog proizvoda.

Nakon Švedske, ovim pristupom vode se i Velika Britanija te Francuska.

I brojne druge zemlje širom svijeta, poput Novog Zelanda, SAD-a i Japana, podstiču upotrebu bezdimnih proizvoda kod odraslih pušača, podstičući na ovaj način odrasle pušače da se, ne limitirajući ih u onome što je, nažalost, preraslo u njihovu naviku ili potrebu, odluče za proizvode koji nanose manje štete kako njima, tako i njihovoj okolini.