vijesti
0

Pobjeda Obame neće donijeti novu politiku SAD-a na Balkan

Anadolija
Vanjskopolitički analitičari i stručnjaci smatraju da novi četverogodišnji mandat Baracka Obame na čelu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) neće donijeti bitnije promjene u politici vodeće svjetske sile prema Balkanu, javlja novinar agencije Anadolija (AA).

Profesor emeritus na Univerzitetu Yale i redovni profesor povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Ivo Banacsmatra da "neće bi nikakvih pomaka u američkoj politici nakon ovih izbora".

"Prema tome, ja mislim da tu neće biti nikakvih novosti. Bit će kako što je bilo... Vrlo je teško reći da li bi se pobjeda Mitta Romneya negativno odrazila na ove prostore, jer ne znamo što bi bila njegova vanjska politika. Znamo samo neke elemente. Prvo, znamo da bi bio nešto oštriji prema Rusiji. Ja mislim da to nije loše. Obama je tu napravio neke greške. S druge strane, znamo, također, da je odnos Romneya ka Bliskom istoku bio ponešto razočaravajući. Bilo je previše proizraelskih segmenata. Ali, teško je reći kako bi se to odrazilo u ovom dijelu svijeta", kazao je Banac za AA.

Dugogodišnji novinar i analitičar vanjskopolitičkih zbivanja Mufid Memija ne očekuje nikakve promjene u administraciji SAD-a prema Bosni i Hercegovini.

"To nije realno s obzirom na činjenicu da Obama nastavlja svoje predsjednikovanje. Mislim da će politika ostati i dalje ista, dakle, u tim definiranim parametrima. To znači da nećemo biti gurnuti skroz na margine pažnje američke administracije, ali, nažalost, nećemo biti ni u njenom fokus", smatra Memija.

Smatra da je "neusporedivo bolje i zdravije za cijeli svijet to što je Obama dobio još četiri godine predsjedništva".

"Jer je Romneydefinirao Rusiju kao glavnog i strateškog neprijatelja. Njegova retorika je podsjećala na retoriku hladnog rata. Ali, to nije samo retoričko podsjećanje, jer se zalagao za povećanje vojnog budžeta koji je, inače, veći nego svi ostali vojni budžeti u svijetu. To bi vodilo eskalaciji nove utrke u naoružavanju i stvaranju destabilizacije. Takvim gomilanjem naoružanja samo bi se otvarala nova krizna žarišta. Na sreću, Romney nije pobijedio. Ostao je Obama, koji je, i pored velikog pritiska Izraela i proizraelskih lobija, uspio da trezveno pristupa problematici Bliskog istoka", naglašava Memija.

Vanjskopolitički analitičar iz Beograda Nenad Radičevićkaže da Balkan često pokušava da u svojim očima bude značajan za velike partnere.

On smatra da Balkan i dalje "neće biti visoko na spoljnopolitičkoj agendi Amerike i nevjerujem da će tu biti nekih velikih promjena".

"Balkan očekuje neku promjenu od pobjede jednog ili drugog kandidata.

U američkoj politici prema Balkanu, čak da je i Romney pobijedio, mislim da se ne bi ništa specijalno promijenilo, kao što se neće promijeniti ni sada u drugom Obaminom mandatu.

Eventualne promjene mogu da budu samo kozmetičke, a ne suštinske, jer su tu interesi SAD-a uglavnom zacementirani. I dalje će fokus u suštini biti na dvije teme. To su zaokruživanje pitanje Kosova, odnosno državnosti Kosova na kojem insistira Amerika.

Druga tema će biti rješavanje te nestabilnosti koja definitivno postoji u funkcionisanju BiH. To su teme na kojima će američke diplomate insistirati", istakao je Radičević za AA.

ProfesorFilozofskog fakulteta u Zagrebu Žarko Puhovskismatra da je sreća stanovnika Balkana da su nevažni za američke izbore i njihovu politiku.

"Razlike među kandidatima za predsjednika su ostale ispod razine, odnosno ne dostižu takve detalje kao što je politika prema ovoj regiji. To je sreća jer bi mi ovdje bili važni jedino da ima rata. Budućni da nema rata mislim da smo nevažni. Ono što je važno u pobjedi Obame jeste težak poraz konzervativaca i to svjetonazorskih, a ne političkih konzervativaca. To su oni koji bi htjeli ljudima nametati način života. To će imati dalekosežnih implikacija. Ljudi, dakle, više ne dopuštaju da im itko određuje stil života i to se sada širiti. To nije pobjeda ljevice ili liberala, jer to, po meni, Obama nije, ali jeste poraz konzervativaca u svjetonazorskom smislu", konstatira Puhovski.