22.06.2013. u 16:24

Luka Rajić pomaže kulturne programe u rodnom Konjicu

Uspješni poduzetnik iz Hrvatske Luka Rajić, boravio je u tradicionalnom posjetu rodnom gradu Konjicu prilikom čega se susreo s načelnikom Općine Emirom Bubalom te ga informisao o ovogodišnjoj donaciji kojom se potpomažu kulturni programi u konjičkom kraju.

Luka Rajić pomaže kulturne programe u rodnom Konjicu

Luka Rajić, Biljana Handžo i Emir Bubalo

U tu svrhu su kompletno reparirane orgulje marke Heferer koje se nalaze u mjesnoj Crkvi sv. Ivana Krstitelja te je najavljeno osnivanje muzičke i horske sekcije za djevojčice i dječake od četiri do deset godina, unutar Udruge Vokalni ansambl ‘’Rezonanca’’ Konjic.

U okviru Sekcije mladi će učiti svirati na orguljama i drugim muzičkim instrumentima, te pjevati u horu.

Rajić je najavio da će podržati Sekciju i ubuduće, naprimjer donacijom potrebnih muzičkih instrumenata, na čemu se zahvalila voditeljica Vokalnog ansambla "Rezonanca" i muzičke sekcije Biljana Handžo.

"Veseli me što i ove godine imam priliku doprinijeti povećanju kvalitete života u Konjicu i okolini. Nakon prošlogodišnje donacije u zdravstveni sistem, ove godine smo odlučili obogatiti kulturnu ponudu grada pri čemu reparacija orgulja predstavlja očuvanje vrijedne kulturne baštine u Konjicu, ali je istovremeno i poticaj na osnivanje muzičke sekcije koja će mladima i svima ostalima omogućiti učenje sviranja na raznim muzičkim instrumentima. Želim zahvaliti svima koji su uključeni u ovaj projekt na trudu i dobroj volji i radujem se budućoj saradnji na novim projektima", rekao je Rajić.

Načelnik Općine Emir Bubalo se zahvalio na ovogodišnjoj donaciji i podsjetio kako je Rajić u proteklom periodu uložio velike napore za realizaciju projekata na dobrobit konjičkog kraja i donacijama pokazao da voli rodni grad.

Upravo iz tog razloga vlasti Konjica su Rajiću prije dvije godine uručile posebno priznanje grada Konjica za izuzetan doprinos Gradu kroz njegove humanitarne aktivnosti.

Tijekom proteklih godina Rajić je donirao ukupno 370.000 KM, od čega najviše u Centar za hemodijalizu i u izgradnju mjesnog groblja.

Biljana Handžo, voditeljica novoosnovane muzičke sekcije zahvalila se na podršci.

Bubalo i Rajić su na sastanku prošli i druge teme kao što je status projekta izgradnje ceste prema obližnjem selu Dubravice.

Reparacija orgulja bit će između ostalog obilježena i nedjeljnim koncertom klasične muzike mladog orguljaša Christophera Trikilisa iz Australije, koji često nastupa u Europi i Sjevernoj Americi. Trikilis je orgulje i teoriju glazbe studirao na Melbourne Universityju, trenutno je profesor orgulja na Kevin Collegu u Tooraku, a u periodu od dvije godine bio je i predsjednik orguljaškog društva države Viktorije.

Zajedno s njim na koncertu će nastupiti i vokalni ansambl "Rezonanca" kao nosilac aktivnosti u narednom periodu.

Inače, Luka Rajić je bosanskohercegovačkoj i hrvatskoj javnosti poznat kao vlasnik regionalne kompanije LURA Grupa koja danas objedinjuje poslovanje pet kompanija - farmaceutske tvrtke PharmaS, logističke tvrtke RALU logistika, tvrtke Lura voće, tvrtke za investiranje Lura Investments i tvrtke za proizvodnju čokolade Favarger u Ženevi u Švicarskoj, te djeluje na 10 tržišta (Hrvatska, Srbija, Slovenija, BiH, Kosovo, Makedonija, Albanija, Mađarska, Švicarska, Francuska).

U razvoj navedenih kompanija u posljednjim godinama uloženo je gotovo milijardu kuna (250 miliona KM), a grupa ima više od 500 zaposlenih, saopćeno je iz LURA grupe.
(FENA)


Komentari na članak - Ukupno: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Klix.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Klix.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Klix.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Da biste mogli komentarisati ovaj članak, potrebno je da budete registrovani član Klix.ba portala. Ukoliko ste već registrovani na našem forumu, možete koristiti iste pristupne podatke.


Svi komentari

Najbolji odgovor na terorističke napade u Parizu je:

FACEBOOK PREPORUKE