Manifestacija se otvara u petak
6

Sve spremno za još jedno "Slovo gorčina" u Stocu

FENA
Ovogodišnja kulturna manifestacije "Slovo Gorčina" koja se održava u Stocu svečano će se otvoriti u petak, 14. septembra, s početkom u 19.30 sati.

Kao i prethodnih godina, ova trodnevna manifestacija kulture ponudit će raznovrsne i bogate sadržaje: recitale poezije, likovne izložbe, pozorišne predstave, promocije knjiga.

Naročito se ističe najavljeno predstavljanje nove postavke Makove hiže u Stocu, te okrugli sto o stećcima "Stećci-Umjetnost, kultura i tradicija", a povodom nominacije stećaka za Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Tradicionalno, i ove godine bit će dodijeljena nagrada "Mak Dizdar" za najbolju neobjavljenu zbirku poezije mladih pjesnika, a po prvi put nagrada osim BiH, obuhvata i pjesnike iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Najbolje izabrati tročlani žiri u sastavu Dijana Hadžizukuć, Asmir Kujović i Muhamed Hamo Elezović. Ovogodišnji gost pjesnik je Petar Gudelj. Manifestaciju će otvoriti Danis Tanović.

"Slovo Gorčina" je manifestacija koja nudi priliku za okupljanje oko sadržaja koji mogu biti i poezija, muzika, slika, film, filozofija, povijest, ali i svi drugi mediji ljudskog duha. Cilj manifestacije je duhovno povezivanje prožeto zajedništvom u svemu onome što je lijepo i korisno.