Kultura
187

Druženje u Mjedenici - ulici od posebnog značaja

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Mjedenica je danas bila mjesto na kojem su gosti mogli pratiti cjelodnevni program posvećen ovoj sarajevskoj "ulici od posebnog značaja", kako je nazvana.

Subota ovdje protiče u znaku Festivala ulične umjetnosti FUU 2015. čiji je trajanje produženo i obuhvatilo je predavanje profesora Srđana Hrisafovića i Stjepana Roša o temi "Šta je projekat Ulica od posebnog značaja i zašto Mjedenica?", te izložbu radova djece iz škole u Mjedenici.

Prisutni su imali priliku i da ih Nihad Kreševljaković, unuk historičara Hamdije Kreševljakovića i sin nekadašnjeg gradonačelnika Sarajeva Muhameda Kreševljakovića, povede u obilazak rodne kuće svog djeda, kao i biblioteke i videoarhiva.

Večer se ovdje nastavlja druženjem uz gitariste, a potom i uz zvuke saza.

Uz program u Mjedenici, sarajevski majstori grafita nastavljaju raditi na Dobrinji, sarajevski vizuelni umjetnik Zoran Herceg će u Radićevoj ulici nastaviti svoj rad pod nazivom "People you may now/Ljudi koje možda poznajete", baziran na društvenoj mreži Facebook, a Romano Kuduzović će ispred BBI centra slikati 3D iluziju koja unutar okvira prikazuje grad kakav bi bio da ga umjetnici preurede.

Na Dobrinji će nastati još jedan mural. Grafiteri iz Sarajeva oslikat će zid motivima FUU-a.

U programu "Mjedenica ulica od posebnog značaja" učestvuju i štićenici Zavoda Mjedenica sa direktorom Selmirom Hadžićem i prof. Adisom Lukačom.