vijesti
55

Ko su novi ministri u Vijeću ministara BiH: Oficiri, piloti, profesori latinskog jezika...

Piše: E. Mušinović
Devet resora u Vijeću ministara BiH preuzet će ministri iz Stranke demokratske akcije, Saveza za promjene, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Demokratske fronte. Naredne četiri godine funkciju državnih ministara obavljati će nekadašnji urednici radijskih emisija, profesionalni piloti, direktori banaka, oficiri, profesori latinskog jezika i bivši zatvorenici oslobođeni optužbi.

Stranka demokratske akcije dobila je dva ministarstva u Vijeću ministara BiH. SDA je kandidovala Semihu Borovac na mjesto ministrice za ljudska prava i izbjeglice i Adila Osmanovića na mjesto ministra civilnih poslova.

Semiha Borovac je od 2010. godine angažovana na funkciji državne koordinatorice za reformu javne uprave. Politički je aktivna od 1990. godine, a do sada je između ostalog obavljala dužnost zamjenice ministra pravde Kantona Sarajevo, zastupnice u Parlamentu Federacije BiH i gradonačelnice Sarajeva. Godine 2008. građani Sarajeva su zbog kritične sigurnosne situacije mirnim protestima tražili ostavku nekadašnje gradonačelnice Borovac.

Adil Osmanović bivši je potpredsjednik entiteta Republika Srpska. Politički je angažovan od 1992. godine, a do sada je obnašao dužnost poslanika u Narodnoj skupštini RS, te Federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica.

Kandidati Saveza za promjene, koji čine stranke iz Republike Srpske, su Igor Crnadak iz PDP-a za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Mirko Šarović iz SDS-a za ministra vanjskih poslova i Dragan Mektić također iz SDS-a za ministra sigurnosti.

Igor Crnadak je diplomirao ekonomiju 2004. godine, a politički je aktivan od 1999. godine. Radio je kao urednik radijske emisije i dopisnik Glasa Amerike. Također, radio je na direktorskoj poziciji u firmi čiji je suvlasnik, a bio je angažovan i kao savjetnik za ekonomska pitanja u Fabrici duhana Banja Luka.

Mirko Šarović nekadašnji je predsjednik entiteta Republika Srpska i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu, a 2002. godine izabran je za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda. Godinu dana nakon izbora podnio je ostavku na tu funkciju. Također, Visoki predstavnik u BiH Pady Ashdown 2004. godine smijenio ga je s mjesta potpredsjednika SDS-a i zabranio mu političko djelovanje zbog neispunjavanja odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma. Šarović je 2005. godine bio optužen za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i udruživanje radi vršenja krivičnog djela. U pritvoru je proveo godinu dana te dobio blizu 100.000 KM odštete jer ga je Sud BiH na kraju oslobodio optužbi. Nakon što mu je ukinuta zabrana političkog djelovanja, 2011. godine imenovan je za državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a smijenjen je 2013. godine.

Dragan Mektić je završio Fakultet kriminalističkih nauka. Radio je na poziciji zamjenika ministra sigurnosti BiH u Vijeću ministara, nakon čega je imenovan direktorom Službe za poslove sa strancima BiH. Mektić je bio zaposlen i u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH (OSA BiH).

Demokratska fronta dobila je jedno ministarsko mjesto u Vijeću ministara BiH i to Ministarstvo prometa i komunikacija BiH. Na poziciju ministra kandidovali su Slavka Matanovića, člana Predsjedništva ove stranke.

Matanović je završio Filozofski fakultet u Beogradu, a magistrirao je ekonomiju u Brčkom. Bio je zaposlen kao profesionalni pilot i profesor engleskog jezika. Također, Matanović je bio i šef Odjela za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja u Vladi Distrikta Brčko i to kao kandidat SDP-a BiH čiji je bio član.

Stranke okupljene oko HDZ-a BiH dobile su tri mjesta u Vijeću ministara BiH. Tako je HDZ BiH kandidovao Vjekoslava Bevandu za ministra finansija i trezora, Marinu Pendeš za ministricu odbrane i Josipa Grubešu za ministra pravde.

Vjekoslav Bevanda diplomirao je na Ekonomskom fakultetu, na Smjeru za finansije. Dugo je obavljao funkcije direktora ili zamjenika direktora banaka u Mostaru i Sarajevu. Obnašao je dužnost ministra finansija BiH, zastupnika u Zastupničkom domu FBiH, a 2012. godine izabran je na funkciju Predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Marina Pendeš rođena je 1964. u Travniku, a završila je Vojno-tehnički fakultet u Zagrebu. Pendeš je bila predsjednica Općinskog odbora HDZ-a BiH u Vitezu, a od 2011. godine članica je Predsjedništva HDZ-a BiH. Tokom rata bila je oficirka HVO-a, a na Općim izborima 2002. godine izabrana je u Skupštinu Srednjobosanskog kantona, nakon čega je 2003. godine imenovana za kantonalnu ministricu prostornog uređenja, obnove i povratka. Pendeš je 2004. godine imenovana na mjesto zamjenice ministra odbrane BiH.

Josip Grubeša iz Rame rođen je 1979. godine, a završio je Filozofski fakultet. Do sada je bio angažovan kao profesor latinskog jezika i književnost na Filozofskom fakultetu, Pravnom fakultetu i Fakultetu zdravstvenih studija. Grubeša je član Predsjedništva HDZ-a BiH, a na Općim izborima 2015. godine bio je kandidat za Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Koalicionim političkim strankama trebalo je pet mjeseci od dana održavanja Općih izbora 2014. da izaberu i potvrde imena kandidata za ministre u Vijeću ministara BiH.