vijesti
17

Iz Kobanija u Tursku prebačeno više od 500 ranjenika

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Guverner Sanliurfe Izzetin Kucuk je izjavio da su do sada iz Kobanija u Siriji, gdje se vode sukobi između militanata terorističke organizacije ISIS i kurdskih grupa, prebačena 545 ranjenika, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema njegovim riječima, 90 posto od dovučenih osoba je zadobilo rane bojevom municijom.

Tokom posjete šatorskom naselju u mjestu Suruc u Sanliurfi, istakao je da će u gradu na čijem se čelu nalazi svi učiniti potrebne napore da prihvate sve one koji pristižu iz Kobanija.

Napomenuo je da se u tom šatorskom naselju trenutno nalazi oko pet hiljada izbjeglica.

“U ovom momentu iz Kobanija više ne pristižu civili. Dolaze samo ranjeni koje smještamo u bolnicu u Surucu, a teško ranjene u bolnice u Sanliurfi. Do sada je iz Kobanija dovućeo 545 ranjenih osoba. Trudimo se da im pružimo svaku potrebnu pomoć", rekao je guverner.

U gradu Kobani danas se povremeno vode sukobi između terorističke organizacije ISIS i kurdskih grupa. Sa gradskog područja se povremeno se čuju zvuci eksplozija, a avioni koalicionih snaga predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) izvode letove iznad Kobanija.

Koalicione snaga predvođene Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) već nekoliko sedmica izvode zračne napade protiv militanata terorističke organizacije ISIS.