vijesti
45

Intelektualci iz Sarajeva osudili Dodikovu ideju o razdruživanju u BiH

T.T.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Povodom najava Milorada Dodika i Dragana Čovića o pokretanju ideje o razdruživanju naroda u BiH, okupile su se nevladine organizacije građanskog sektora i izrazile svoj jasan stav o ovoj ideji.

Predstavnici Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Hrvatko narodno vijeće BiH (HNV BiH), Srpsko građansko vijeće - Pokret za ravnopravnost (SGV-PzR) i Krug 99 su oštro kritikovali pokretanje ovih ideja.

"Ponovo besmislene, nepotrebne, retrogradne, anticivilizacijske izjave, jer ono što želimo da kažemo javnosti da niti gospodin Milorad Dodik, niti Dragan Čović ne predstavljaju nikakve narode i ne mogu govoriti u ime nikakvih naroda, a kamoli provoditi samoopredsjeljenja naroda", izjavio je generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca Emir Zlatar.

Svi se slažu u jednom da je Bosna i Hercegovina uvijek bila domovina svima bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

"Odbacujemo sve destruktivne političke izjave čiji su ciljevi napuštanje ideje bosanskohercegovačke države i njezinog teritorijalnog, državno-pravnog i historijskog integriteta. Službena politika u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj bi trebala uvažavati da hrvatski narod u BiH želi tu živjeti i to je njegova domovina. HNV odbacuje bilo kakve priče o razduživanju, i kao što smo na Saboru Hrvata održanom u Sarajevu 1994. godine, u ratu, rekli NE Herceg-Bosni, tako i sada jasno poručuje hrvati ostaju živjeti u BiH, ovo je naša domovina," izjavio je Marijo Pejić predsjednik HNV BiH.

Organizacije su se usaglasile i upućuju poziv da predsjednici i premijeri susjednih država odustanu od ovakvih ideja, jer građani Bosne i Hercegovine su oni koji trebaju odlučivati o svojoj budućnosti.

"Ova tema je prisutna na ovim prostorima još od prvih višestranačkih izbora u BiH. Ideju su stvorili višestranački predredsjednički kabineti, a podjela BiH je počela sa podjelama državnog predsjedništva. Od prvih Karadžićevih riječi o razdruživanju Bosne i Hercegovine do ovih posljednjih, gotovo se ništa nije promijenilo, osim da ova priča nije dugog karaktera, ona je predizborna priča i jednog i drugog i trećeg lidera. Da bi se oni održali na vlasti i zadržali svoje sitne interese", upozorio je Rajko Živković potpredsjednik SGV-PzR.