Upravni i nadzorni odbor
7

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca izabralo nove sastave rukovodećih organa

V. K.
Na izbornoj Skupštini Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca usljed isteka mandata, izabrani su novi sazivi Upravnog odbora, Nadzornog odbora i Suda časti na mandatni period 2023-2026. godine.

U Upravni odbor VKBI izabrani su: emeritus profesor Smail Čekić, Enes Pelidija, Hajrija Sijerčić-Čolić, Hasnija Tuna-Muratagić, Enver Imamović, Nedžad Grabus, Edhem Bičakčić, Muamer Džananović i profesor Izudin Bajrović.

Skupština Vijeća verificirala je i članove Upravnog odbora po funkciji i to: Aminu Đuvić ispred Bošnjačkog Instituta Fondacija Adil Zulfikarpašić, Fadilu Memišević ispred Društva za ugrožene narode - sekcija u Bosni i Hercegovini, Elmira Jahića, predsjednika Regionalnog odbora VKBI Tuzla, Elbisa Ustamujić, predsjednica Regionalnog odbora VKBI Hercegovina, Vildanu Pečenković, predsjednicu Regionalnog odbora VKBI Bosanske krajine i Esada Hasanovića, predsjednika Reginalnog odbora VKBI Srednje podrinje.

U Nadzorni odbor Vijeća imenovani su Džemal Najetović, predsjednik, te članovi Edin Kazazić i Osman Mujanović, dok su u Sud časti VKBI imenovani Avdo Hebib za predsjednika, te Behija Zlatar i advokat Azra Smajović, za članove.

Mandat predsjednika VKBI Nedžada Mulabegovića je do 2024. godine, a na poziciji generalnog sekretara VKBI je Emir Zlatar.

Skupština Vijeća razmatrala je aktuelnu društvenopolitičku situaciju, posebno sa aspekta ugrožavanja ustavnog poretka, gdje je uvodničar bio predsjednik Savjeta VKBI za ustavno pravna, društvena i politička pitanja Kasim Trnka.

Skupština će u narednim danim obznaniti svoje stavove o aktuelnoj ustavno-pravnoj poziciji Bosne i Hercegovine, i strateškim pravcima koje nužno trebaju poduzeti predstavnici u institucijama državnih i entitetskih vlasti, kao i moguće akcije organizacija civilnog društva i akademske zajednice iz Bosne i Hercegovine i svijeta.