Jasan državnički potez
320

Bošnjački intelektualci: Lavrov je doveo u pitanje međunarodno-pravni subjektivitet BiH

FENA
Predsjednik Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca Nedžad Mulabegović
Predsjednik Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca Nedžad Mulabegović
Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) ocjenjuje da je ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov diskreditirao međunarodnu diplomatsku praksu i doveo u pitanje međunarodno-pravni subjektivitet BiH.

"Iskusni i vrsni ruski diplomata, ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, svojim jučerašnjim i današnjim susretima i izjavama diskreditirao je međunarodnu diplomatsku praksu i pravila čime je narušio ugled svoje zemlje i poslao niz poruka koje ne idu u prilog stabilizaciji, integraciji i uređenju Bosne i Hercegovine na temeljima evropskih demokratskih vrijednosti", poručuju iz VKBI.

Ministar Lavrov kao predstavnik Rusije, koja je jedan od svjedoka Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, morao bi znati, dodaju, da u Bosni i Hercegovini ne postoje "predstavnici" naroda već izabrani zvaničnici u institucijama BiH iz reda njenih naroda, ostalih i građana.

Smatraju kako se radi o implementaciji nove strategije i pristupa Ruske Federacije naspram Bosne i Hercegovine.

"Ovo će otvoriti široku lepezu neslaganja između svjetskih velesila, prema budućim procesima u BiH i izazovima kojima je BiH izložena", navodi se.

Kako se ističe u saopćenju za javnost, susret s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, u zgradi institucija entiteta u RS u Istočnom Sarajevu, u najmanju ruku predstavljaju nepoštivanje institucije Predsjedništva Bosne i Hercegovine koje ima svoje sjedište i adresu odnosno nepoštivanje države domaćina.

"Tim prije jer je i najavljen zvaničan susret sa Predsjedništvom BiH i ministricom vanjskih poslova BiH. Ovaj 'dogovoreni' propust otvara prostor da zvaničnici drugih država prilikom posjete Ruskoj Federaciji 'zaobiđu' zvanične institucije i objekte državnih organa Ruske Federacije", navodi se dalje.

Sigurni su, dodaju, da bi sličan način posjete i susreta u Ruskoj Federaciji bio ravan diplomatskom skandalu.

"U izjavama nakon susreta u Istočnom Sarajevu, prvi put je javno šef ruske diplomatije govorio o saradnji sa jednim bh. entitetom - RS-om što otvara niz pitanja kojima ćemo svjedočiti u bliskoj budućnosti. Izjava ministra Lavrova da 'Postojanje OHR-a pokazuje nepoštovanje prema narodima u BiH i prema suverenitetu ove zemlje' dokazuje da su njegove namjere naspram BiH, kao suverene i nezavisne države, neiskrene jer je ova teza potpuno besmislena i neutemeljena", stoji u saopćenju.

Kako ministar Lavrov zna, i koje su to činjenice kojima OHR pokazuje nepoštovanje prema narodima BiH, pitaju se iz Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca?

"Drugi dio njegove tvrdnje je posebno neutemeljen jer je OHR dio Deytonskog sporazuma, čiji je garant upravo i država koju predstavlja ministar Lavrov. Drugi susret ministra Lavrova, s Draganom Čovićem u Hotelu Evropa (a ne radi se o protokolarnoj večeri), još više diskreditira dobronamjernost ruske vanjske politike jer se ministar Lavrov nije sastao sa funkcionerom Doma naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine (jer bi ta posjeta morala po diplomatskom protokolu biti upriličena u sjedištu Parlamentarne Skupštine BiH), već sa predsjednikom HDZBiH", poručuju.

Prihvatanje predsjednika HDZBiH Dragana Čovića, kao predstavnika Hrvata u Bosni i Hercegovini je, dodaju, potpuna obmana i zlonamjerna konstrukcija uperena protiv legalnih i legitimnih institucija Bosne i Hercegovine.

"Ukoliko je tačno, kako je Dragan Čović prenio na Twiteru (što nije demantovano niti od ministra Lavrova ni ambasade Ruske Federacije u Sarajevu), da je bilo razgovora o Izbornom zakonu BiH, isto predstavlja diplomatski skandal jer se radi o klasičnom unutrašnjem pitanju jedne suverene države. Da li je uopće pojmljivo da ministar vanjskih poslova neke države, u Moskvi sa nekim od funkcionera u Ruskoj Dumi, javno razgovara o Izbornom zakonu Ruske Federacije", ističe se u saopćenju bošnjačkih intelektualaca.

Ova posjeta razotkriva novi pristup Ruske Federacije naspram Bosne i Hercegovine, smatraju, koja je suštinski najavljena kroz održavanje online konferencije od ruskog ambasadora UN u Savjetu bezbjednosti, a kojoj su prisustvovali Milorad Dodik i Dragan Čović kao "predstavnici naroda“.

"Novi pristup Rusije, koji je očigledno direktno uperen na rušenje institucija Bosne i Hercegovine, a koji je danas prezentirao ministar Lavrov, ogleda se u tome da se u međunarodni kontekst kao pregovarači uvedu takozvanim predstavnicima naroda u BiH, a ne da se razgovara i pregovara sa zvaničnicima, koji su u skladu sa Ustavom i važećim zakonima, izabrani u institucije Bosne i Hercegovine. Ovaj pristup svojevsrtan je udar na međunarodno pravni subjektivitet i institucije Bosne i Hercegovine te je kao takav u potpunosti neprihvatljiv", ističe se.

Današnji izostanak članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića za VKBI je 'jasan državnički potez, kojeg treba pozdraviti'.

"Očekujemo upućivanje jasnih i nedvosmilenih stavova od legitimnih i legalnih predstavnika u institucijama BIH ministru Lavrovu i Ruskoj Federaciji, kako bi se ova nova strategija i novi pristup Ruske Federacije u začetku odbacile jer iste predstavljaju perfidan udar na Bosnu i Hercegovinu, njenu destabilizaciju i neko novo prekrajanje", saopćio je Ured za odnose s javnošću VKBI.