Humanitarne akcije
22

Jelko Kacin sa bh. dijasporom prikupio 15 tona pomoći za BiH

Anadolija
Brojnim akcijama prikupljanja pomoći za stanovnike BiH pogođene poplavama koje se provode diljem Evrope, od kojih su mnoge u organizaciji udruženja i pojedinaca bh. dijaspore, pridružio se evropski parlamentarac i izvjestilac za Zapadni Balkan Jelko Kacin koji je prikupljao pomoć zajedno sa bh. građanima koji žive u Sloveniji.

Kacin je zajedno sa Failom Pašić-Bišić, slovenskom političarkom porijeklom iz Bosne i Hercegovine i kandidatkinjom za Evropski parlament, kao i članovima društva “Behar" iz Kopera prikupio 15-20 tona pomoći za BiH.

U akciji pomoći za ugrožene Bosance i Hercegovce učestvuje na hiljade građana porijeklom iz BiH koji žive u Sloveniji, kao i sami Slovenci.

Akcije prikupljanja pomoći u Sloveniji organizovane u svim većim gradovima, kao i u mnogobrojnim centrima Crvenog krsta.

Harun Bišić, direktor slovenačkog instituta "Abraham", za Anadolu Agency (AA) je izjavio da su se mnogi građani porijeklom iz BiH odazvali na pozive prikupljanja pomoći ugroženim od poplava u BiH.

“Diljem Slovenije organizuju se akcije prikupljanja pomoći za građane BiH kako bi im se pomoglo u ovim teškim momentima. U akcijama pomoći su učestvovali građani porijeklom iz BiH, ali i sami Slovenci koji žele da pomognu BiH”, rekao je Bišić.

Napominje kako je jedan kamion od oko 20 tona pomoći već spreman i da bi večeras trebao krenuti prema BiH kako bi što prije prikupljena pomoć bila uručena najugroženijim građanima BiH.

“Pripremili smo jedan kamion sa hranom, odjećom, obućom, lijekovima i higijenskim sredstvima. Večeras u 22 sata će prvi kamion sa pomoći krenuti prema BiH”, kazao je Bišić.

Dodaje je kako se i u tržnim centrima u Sloveniji organizuju brojne akcije prikupljanja pomoći za BiH i Srbiju.